Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ut i praksis som elev i helsefag?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 år som går 2. året nå på helsefagarbeider. Jeg kom ikke inn på linjen jeg søkte og måtte takke ja til helsefagarbeider. Dette interesserer meg ikke. i tillegg til dette har jeg ingen venner på skolen og ingen å være med, dette har jeg bestemt meg for at jeg skal tåle, få gode karakterer og holde ut, dette vet min lærer. 1. halvåret var jeg ut i praksis på sykehjem i 3 uker. Dette hatet jeg utrolig mye, jeg var bare utrolig gretten, trøtt og sint hele tiden og ville ikke gjøre noe, jeg syntes det var ekkelt og ville bare dra hjem hverdag og gruet meg hele tiden. Dette fortalte jeg til min lærer men jeg fikk beskjed om å holde ut. Nå 2.halvåret skal vi snart ut i praksis igjen, men jeg vil faktisk ikke. Den høyeste karakteren vi kan få om vi heller jobber på skolen er 2. Mitt spørsmål er, kan jeg nekte? Læreren min sa til meg at jeg måtte prate med hennes avdelingsleder, og hun er utrolig streng, jeg er redd for at hun sier nei, og at jeg må ut i praksis

Besvart 20.02.2019 13:47
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. 

Finnes alternativer til praksis?
Hvis du vil ha bestått Vg2 helsearbeiderfag, må du ha YFF og du må ut i praksis. Les om YFF her. Der står også hva man kan gjøre som privatist, nemlig å dokumentere 316 timers relevant praksis eller å ta eksamen i et relevant fag med minst 253 årstimer. Snakk med rådgiveren din hvis du tror dette kan være noe for deg.

Finne en ny praksisplass
Det er tydelig at du ikke trivdes med praksis på sykehjem. Det er vanlig å prøve ulike arbeidsplasser i YFF. Kan du be om å få YFF på et annet arbeidssted? F. eks. finnes praksisplasser i psykiatrien, i omsorgsboliger, på dagsentre og andre steder hvor det er mindre pleie. Da er det fint om du kan sette ord på hva du mislikte med den forrige praksisplassen. 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Skoletime (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag