Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få fritak for muntlig eksamen?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går vg1 og har fått legeerklæring på at jeg har fritak på munlig eksamen til våren pga psykiske problemer. Jeg går også til bup, og kan sikkert skaffe en dokumentasjon derfra også. Er dette i det hele tatt mulig? Å få fritak fra muntlig eksamen på VG1? Og hvordan gjør jeg det? Må legeerklæringen leveres til rektor, og må jeg søke om fritak? Hvem på skolen henvender jeg meg til og når bør jeg gjøre det? Til info går jeg yrkesfag.

Besvart 15.03.2019 11:05
 

Svar
Hei

Legen din (og behandler på BUP) kan dokumentere hvorfor du vil ha problemer med å gjennomføre en muntlig eksamen, men ingen av dem kan gi deg fritak. Vedtak i skolen må alltid gjøres på skolen. Det er rektor som gjør vedtak.

På videregående skole er det ikke mulig å få fritak for eksamen, men du kan søke om tilrettelegging på prøver og eksamen. Det står i forskrift til Opplæringsloven § 3-32. Det kan tilrettelegges på mange forskjellige måter, men det er avhengig av fag og hva man skal måles på. Du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor.

Rutinene for hvordan man går frem for å søke om tilrettelegging kan variere. Vi anbefaler at du tar med dokumentasjonen du har fått fra legen og snakker med rådgiver på skolen din. Der kan du få hjelp med hvordan du skal gå frem for å søke om tilrettelegging. Spør også rådgiver om hva som skjer hvis du blir trukket ut til eksamen, men er for syk til å gjennomføre. Ta gjerne med deg foreldrene dine på en slik samtale.

På vg1 skal bare noen elever trekkes ut til eksamen, så det er god sjanse for at du er heldig og slipper. På vg2 yrkesfag derimot, er det obligatorisk for alle med praktisk/muntlig tverrfaglig eksamen.

Snakk også med behandleren din på BUP om hvordan du over tid kan jobbe med å mestre muntlige vurderingsformer. Det er mange som synes det er forferdelig vanskelig, men det er mulig å gjøre noe med det, særlig hvis man kan få hjelp til det. Det er det flere som har hatt stor nytte av, ikke bare på skolen, men i livet generelt. 

Vi håper dere sammen finner en god løsning for deg.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag