Hopp til hovedinnholdet

Kan læreren bli utvist?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på en ting. I går havnet jeg i en konflikt med matte læreren min. Det startet med at jeg gjorde matteoppgaver på pc, som vi hadde fått beskjed om at var greit, jeg satte på et spill i et lite halvminutt og læreren tok dermed og slo av pc'n min. Jeg sa at jeg skulle slå av programmet og fortsette oppgavene jeg hadde startet på. Litt frem og tilbake krangling hvor jeg ikke slo av pc'n som han ba meg om. Han tok dermed og slengte igjen pc'n min på hendene mine, og jeg tror han har truffet en nerve fordi det gjør fortsatt vondt, og jeg har et svakt blåmerke etter hendelsen, er dette en god nok grunn til at læreren kan bli "utvist" i en kort periode?

Besvart 06.10.2019 19:05
 

Svar
Hei

Det er regler for elevene sitt skolemiljø i opplæringsloven kapittel 9 A.

I opplæringsloven § 9 A-3 fremkommer det at skolen skal ha nulltolleranse mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering, og i opplæringsloven § 9 A-5 er det en skjerpet plikt til varsling dersom en ansatt ved skolen mistenker at en annen ansatt krenker en elev.

Slik som du beskriver situasjonen, heller jeg nok mot at du ikke har blitt krenket av læreren. Riktignok har du enda et svakt blåmerke, og du skriver at det enda gjør vondt. Dette er selvfølgelig ikke greit i utgangspunktet, men slik som jeg leser opplysningene dine, så tror jeg ikke at læreren mente å skade deg, eller gjøre deg vondt. Jeg forstår det også slik at du på forhånd hadde hatt en diskusjon/krangel med læreren, og at du kan ha provosert han på forhånd. Nå sier jeg ikke at det er greit at lærere reagerer fysisk dersom elever provoserer dem, men du må også ta din del av ansvaret for det som skjedde.

Jeg tenker at du kan/bør ta dette opp med læreren, slik at dere kan få snakket ut om det som skjedde. Da bør du også ta opp at du enda har vondt, og vise han blåmerket du fikk. Dersom du ønsker det, har du selvfølgelig all rett både til å gå til rektor å rapportere hendelsen, og du kan anmelde læreren til politiet dersom du mener at han krenket deg fysisk. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen (elev.no)

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag