Hopp til hovedinnholdet

Jeg går nå siste året på vgs, og sliter veldig

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem jeg trenger hjelp til. Jeg går nå siste året på vgs, og sliter veldig. Jeg har aldri vært en som er super flik på skolen og tar alt veldig lett. jeg må jobbe hardt for gode karakterer og hardt for og i det hele tatt komme meg på skolen. I hele 1. klasse og 2. klasse så har jeg hatt en del fravær, men helt greie karakterer. Nå som siste året har startet har jeg allerede fått advarsel om ikke grunnlag i alle fag + orden pga høyt antall med anmerkninger. Jeg vet selv at det er jeg som må ta tak i det selv, men jeg klarer rett og slett ikke. Er så sinnsykt lei, og det henger over meg som en 50 kg tung sekk! Jeg er så frustrert og lei meg over dette. og det er ikke aktuelt for meg og slutte nå, for så og starte på nytt. Jeg har allerede fremtidsplaner og vet hva jeg vil. Det som er så ille er at jeg vet at hvis jeg jobber hardt så vil jeg få gode karakterer. Men nå er det akkurat som noen drar meg ned i senga på morgenen. Jeg velger tom og bli hjemme hvis jeg er lys våken på morgenen fordi jeg rett og slett ikke vil/orker. Hva skal jeg gjøre? Jeg har mistet helt motivasjon og lyst, og det som er kjempe viktig er ikke like viktig i mine øyne lenger. Håper dere kan komme med noen gode råd. Så jeg klarer og bestå dette året. Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Du skriver at du ikke klarer å ta tak i dette selv. Men vet du hva, det er akkurat det du gjør ved å sende inn dette spørsmålet til oss. Du skriver at du vil få det bedre, men at du trenger tips med motivasjonen. Det er et supert steg på veien at du har satt ord på det du tenker, kjempebra!

 

Når man først har havnet i en ond sirkel med mye fravær og mange anmerkninger, er det ikke lett å snu trenden helt på egen hånd. Aller først synes jeg derfor du skal snakke med noen ved skolen din. Både rådgiver på skolen, kontaktlæreren din eller en annen lærer du synes er hyggelig kan være til hjelp. Eventuelt kan du fint snakke med helsesøster om du synes det er lettere. Spør om et møte der dere begge har tid til å sette dere ned for en prat. Hvis det er vanskelig å komme i gang, vis gjerne fram dette spørsmålet du har sendt inn, med svaret fra meg. Ofte hjelper det litt bare å få sagt alt til noen, selv om ikke selve motivasjonen bedres med en gang der og da.

 

Sammen med skolen kan du prøve å finne løsninger som fungerer framover. Det vil nemlig være mye lettere for skolen å hjelpe til når de vet hvordan du har det og du samtidig viser at du ønsker ting annerledes. Noen skoler ringer opp elever på morgenen i en periode for å bedre oppmøtet, kanskje kan undervisningsopplegget gjøres mer spennende og tilpasset deg, kanskje kan skoledagen organiseres annerledes osv. Mulighetene er mange. Det er lurt om du kommer med konkrete forslag selv når du prater med skolen. Deretter kan dere diskutere hva som er mulig å få til for både deg og skolen. Avtal også et nytt møte om ikke så lenge, for å snakke om hva som har fungert og hva som bør gjøres annerledes. 

Håper dette kan hjelpe deg et sted på veien. Jeg legger også ved noen artikler under dette svaret som kanskje kan ha noen nyttige tips for deg. Du må ha riktig lykke til videre, vi heier!

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Gutt som ser på mobilen sin (www.colourbox.com)

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer