Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med å fullføre videregående. Går om 2.klasse. Null motivasjon

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig mye ved å fullføre videregående. Går om 2.klassen og har null motivasjon. Jeg er sosial og har høy arbeidsmoral ved alt annet enn når det kommer til skole. Det jeg lurer på er om jeg er dømt til å ikke ha noe liv om et par år pga ingen utdannelse? Eller om jeg er nødt til å være den med lavest lønn resten av livet? Finnes det noen andre alternativ for oss som ikke klarer å gjennomføre vgs? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Det å være skolelei og umotivert, er ingen god følelse. Ofte er det i tillegg vanskelig å komme seg ut av den litt onde sirkelen helt på egen hånd. Derfor er det kjempebra at du skriver inn til oss, og ber om noen tips til å snu situasjonen du befinner deg i. Jeg synes i tillegg det er viktig at du nå aller først tar en prat med noen. For at du skal få det bedre og gjøre noe med situasjonen din, MÅ du snakke med noen på skolen. Enten det er helsesøster, rådgiveren eller læreren din. De skal ha tid til å lytte og kan også ha gode tips i din situasjon. Snakk om hvilke konkrete ting du tror skolen kan gjøre for deg slik at skolehverdagen blir litt bedre og mer motiverende.

 

Videregående skole er inngangsporten til både arbeidslivet og videre utdanning. For å få en jobb man vil trives med over lengre tid, så må man fullføre videregående skole. Det er altså viktig at du klarer å gjennomføre skolegangen mens du fortsatt har rett til det. Det viktige nå blir derfor å finne rutiner som fungerer slik at du kommer deg gjennom, og på best mulig måte. Når man går lei, kan det imidlertid hende at du må endre litt på de rutinene du har hatt før. Kanskje må du bli enda strengere med deg selv. Kanskje må du spørre om litt hjelp fra de rundt deg med motivasjonen. Kanskje må du bruke litt ekstra tid på å fullføre, eller skolen kan legge til rette med annen type undervisning, praksis i en bedrift som del av skolegangen, eller andre løsninger som kan hjelpe på motivasjonen. Si eksempelvis i fra til lærerne dine slik at de kan passe på å følge deg ekstra opp og heie deg fram underveis. Kanskje må du også prioritere bort andre ting du bruker tiden din til og som går ut over skolearbeidet osv. Dette vil være verdt det i en periode, for det viktige akkurat nå er at du klarer å finne løsninger som gjør at den tiden på skolen blir best mulig. Prøv også å tenke ut en belønning til deg selv når du klarer å fullføre. Det å se fram til noe og glede seg til noe når målet er nådd, det kan hjelpe mye når veien føles tung underveis.

 

Sett ord på hva som gjør at du er lei. Hva som gjør at det er vanskelig å komme seg gjennom. Hva som gjør at du ikke klarer å følge opp skolearbeidet. Skriv ned tankene dine rundt dette, gjerne bare i stikkordsform.

 

Deretter tar du for deg hvert stikkord, og kommer med forslag til løsninger for deg selv. Eksempler:

 

Stikkord: Det er tungt å stå opp om morgenen
Forslag til løsning: Sette vekkeklokke lenger unna sengen eller bruke flere vekkeklokker. Spørre noen hjemme om de kan hjelpe til med vekking på ukedagene. Legge deg litt tidligere på kvelden. Pakke skolesaker og sekk/bag kvelden før. Avtale med noen å ta følge til skolen slik at du har en forpliktelse og noen du skal møte på en bestemt tid. Osv.

 

Stikkord: Vanskelig å få satt seg ned med lekser

Forslag til løsning: Sett av en fast tid for lekser hver dag. Helst FØR du gjør alt annet av fritidsaktiviteter. Og rekker du ikke fritidsaktivitetene pga leksene, må du nedprioritere de i en liten periode. Vær streng med deg selv, og bestem deg for å sitte ut hele leksetiden hver dag. Hvis du blir sliten eller ukonsentrert, ta 5 minutter pause og trekk litt frisk luft før du fortsetter. Av og til har du kanskje lite lekser, og da kan du bruke tiden til å forberede neste ukes prøve, gjøre repetisjonsoppgaver eller liknende. Ofte er det lettere å komme seg gjennom leksene hvis de gjøres til en fast tid hver dag. Sjekk eventuelt med skolen om du kan få gjøre lekser i skolebygningen før du går hjemh, hvis dette kan hjelpe.

 

Stikkord: Det er vanskelig å konsentere seg i timene.

Forslag til løsning: Snakk med lærerene, eller eventuelt bare kontaktlærer/rådgiver/helsesøster. Kanskje er de ikke klar over at du sliter med motivasjonen. Fortell at du vil gjøre en ekstra innsats framover. Det er lettere for lærerne å heie deg frem når de vet hvordan du har det. Tenk også gjennom hvilke undervisningsformer du trives med, og i hvilke tilfeller konsentrasjonen blir vanskeligere. Kanskje kan lærerne legge til rette bedre sånn at undervisningen virker mer motiverende for deg. Lag avtaler med lærerne, der både du og skolen må forplikte dere til å stå på.

 

Dette er bare eksempler, men et godt tips til hvordan du kan prøve ut nye rutiner. Det er også lurt å gi seg selv små belønninger underveis for motivasjonens skyld. I tillegg kan du hele tiden huske at den store belønningen du bestemmer deg for venter i enden av alt arbeidet. Det vil være verdt det å stå på ekstra framover, så ta tak i situasjonen og grunnene til at motivasjonen svikter MED EN GANG!

 

Du skriver at du har høy arbeidsmoral og er sosial. Dette er utrolig viktige egenskaper som du nå skal bruke for å komme deg gjennom skolearbeidet. Bruk de sterke sosiale egenskapene dine til å få i gang en god kommunikasjon med skolen om hvordan du har det og hvordan du ønsker at de skal hjelpe deg. Bruk arbeidsmoralen din til å virkelig stå på litt ekstra med fagene. Tenk at du skal starte litt på nytt, gi deg selv en ny sjanse til å lage gode arbeidsvaner.

  

Håper noe av dette kan hjelpe deg litt på vei. Les også tips i artikkelen under dette svaret, og riktig lykke til videre. Vi heier på deg, dette skal du klare!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon