Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et forhold til min 30 år gamle lærer - er dette ulovlig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har et forhold med læreren min. han er bare 30 år gammel. jeg vet dette er feil. men jeg er så tiltrukket av han. han er tiltrukket av meg også. og dette er ikke bare et seksuelt forhold.kan snakke om ALT! han er helt fantastisk. men dette er ulovlig...sant? hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Som du er inne på er dette ulovlig ja. Den det er ulovlig for er læreren din, og han risikerer å ødelegge fryktelig mye for seg selv ved å ha et forhold til deg.

 

Når det gjelder det som er straffbart for ham i forhold til det å ha et seksuelt forhold til deg er det flere bestemmelser i straffeloven som kan komme til anvendelse.

 

I straffeloven § 193 finnes en bestemmelse som sier at "Den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, straffes med fengsel inntil 6 år." I og med at han er læren din kan det han gjør ses på som "misbruk av stilling".

 

Det er også en annen bestemmelse i straffeloven § 196 som sier at "Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."

 

Som du ser er strafferammen i begge disse bestemmelsene fengsel inntil 6 år. I tillegg til fengselsstraff risikerer han å bli fradømt retten til å jobbe som lærer, og han kan bli dømt til å betale oppreisningserstatning til deg.

 

Du burde snakke med læreren din og avslutte dette forholdet med det samme. Det kommer aldri til å komme noe godt ut av dette, og hvis noen finner ut av det vil konsekvensene mest sannsynlig være store. Følelsesmessig tror jeg heller ikke du har noe godt av dette. Han er 15 år eldre enn deg i tillegg til å være læreren din, og jeg tror derfor at han egentlig ikke er interessert i at dere skal bli kjærester eller at dere noen gang skal gå offentlig med at dere er sammen. Jo fortere du gjør slutt på dette, jo bedre er det.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen