Hopp til hovedinnholdet

Vurderer å droppe ut av skolen.. Tips?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på snart 17 år som har droppet ut av 1. vgs, og vurderer å droppe det andre året også. Ikke fordi jeg vil, men fordi jeg ikke har noen interesse å gå på den skolen jeg kom inn på, og liker ikke folkene der. Jeg nesten tryglet å ba i søknaden min om å få bytte skole til den skolen kjæresten min går på, men de var så fast bestemt på at jeg ikke fikk bytte skole. Nå sitter jeg her forvirret, har lyst på en god utdanning, men dette hindrer meg på veien! Har dere noe tips? (IKKE snakke med foreldre, eller lærere på skolen jeg IKKE skal gå på) Takker for svar. Mvh forvirret gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

 

Det er kjempebra at du har lyst på en bra utdanning, og derfor er det leit at du føler at du blir forhindret å få dette til. 

 

Det er veldig viktig at du tenker deg nøye om før du eventuelt bestemmer deg for å slutte på skolen. Ut i fra hva du skriver, virker det som at eneste muligheten for å trives på skolen, er at du får gå på samme skole som kjæresten din. Du kan forsøke og snakke med skolen du ønsker å begynne ved, om de har ledig plass. Hvis dette ikke går, kan du tenke deg å gi skolen du har kommet inn ved, en sjanse?

 

Det finnes mange muligheter for å gjøre noe med hvordan man har det på skolen. Du skriver at du ikke ønsker å snakke med noen. Jeg håper du revurderer dette, da du kan få hjelp til å få en bra skolehverdag! Jeg anbefaler på det varmeste at du nå snakker skikkelig med skolen din (kontaktlærer/rådgiver/helsesøster/en lærer du stoler på) om hvordan du har det på skolen. Ofte finnes mange muligheter for tilrettelegging og tilpasning som er verdt å prøve ut, i stedet for å slutte på skolen. Eksempelvis finnes i mange situasjoner muligheter for å jobbe hjemme litt innimellom, få mer hjelp i timene, eller muligheten til å sitte på eget rom å arbeidet i blant. Hvis du er åpen om hvordan du har det, vil det være lettere for skolen å hjelpe deg! Fortell hva DU trenger og hva DU ønsker. Det er som sagt mye som kan gjøres bare skolen blir klar over situasjonen.

 

Jeg synes det er viktig å påpeke at mange som slutter på skolen, opplever det som tungt å komme i gang igjen med skole etter en pause. Det kan bli vanskelig å ta videregående skole på et senere tidspunkt. Dessuten kan det bli dyrt å ta fag på egenhånd (hos privatist). Det kreves ekstremt mye selvdisiplin og konsentrasjon for å lese seg opp i så mange fag uten undervisning. 

 

I artiklene under dette svaret finner du mer informasjon, både om det å være privatist, råd hvis du er litt skolelei for tiden, og om hvilke rettigheter man har til tilpasning i skolehverdagen. 

 

Jeg håper dette var til hjelp, og at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg  slik at du kommer i gang med den utdanningen du vil ha!

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon