Hopp til hovedinnholdet

Strever med t-matte, får ikke bytte tilbake til p-matte. 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Heisann, og takk som svarer! Jeg er snart ferdig med VG1 og sliter veldig med matematikk. Valgte praktisk matte når vi skulle velge fordi jeg vil bli lærer, og det ikke er nødvendig med teoretisk matte. Gikk de tre/fire første ukene i mattetimene og merket at dette var for enkelt. "Dette er jo ungdomsskole-matematikk!" Jeg søkte så om å få bytte til teoretisk matte uten å forstå hva det innebar. Timen jeg fikk plass i t-matten hadde vi prøve om kvadratsetninger, dette hadde jeg ikke lært fra før av, så jeg fikk karakteren 1. Prøvde å overtale læreren om at den ikke skulle telle, men han ville at den skulle. Jaja han er sjefen, tenkte jeg, og jeg fortsatte i t-matte, usikker om jeg kunne bytte tilbake til p-matte. Men det ble bare vanskeligere. Ved slutten av 1. termin hadde jeg en svak 2'er. Etter denne meldingen har jeg slitt veldig med motivasjon og har følt at matematikken drar alle de 10 årene med skolegangen min ned. Har snakket med skolens rådgiver OG mattelærer og har fått beskjed om at jeg IKKE kan bytte til p-matte. Jeg begynte å miste helt troen på meg selv, og tror at jeg nå har utviklet en form for depresjon pga. matematikken. Har hatt noen krangler osv. hjemme som heller ikke har hatt en positiv påvirkning på det. Prøver å skjule dette blandt venner osv. Hadde tentamen for 2. termin idag og skjønte ca. 1/8 av oppgavene, selv med hjelpemidler på Del 2. Vet ikke hva jeg skal gjøre eller hvordan jeg kommer til å klare meg i fremtiden. Har fortsatt lyst til å bli lærer. (Ikke mattelærer) Hjelp ønskes.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Hvis det er slik at skolen har nektet deg å bytte tilbake til p-matte, betyr det at du må gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg forstår gdt at motivasjonen synker, når man føler at man ikke får til noe.. Du må jobbe med å motivere deg til å gjøre best best mulig. Dette er vanskelig, og noe du bør søke hjelp og støtte til. Jeg synes at det aller første du skal gjøre er å fortelle læreren din hvordan du har det med matte. Print gjerne ut spørsmålet ditt og svaret fra meg. Jeg synes du setter gode ord på hvordan du har det. Ikke vær redd for å snakke med læreren din, du er ikke den første og heller ikke den siste som strever med matte. Når læreren din vet hvordan du har det vil det være lettere for han/hun å støtte deg, oppmuntre deg etc. Læreren kjenner deg, og kan finne gode oppgaver og pensum du bør øve på som er tilpasset ditt nivå, i tillegg til å gi deg tilbakemeldinger på arbeidet ditt, og hjelpe til med å heie deg fram underveis. Dette er lærerens jobb, så ikke gi deg! Kom gjerne også med egne forslag til hvordan undervisningen kan tilpasses deg bedre. Du har sikkert følt litt på hva som fungerer og som du lærer av, og i hvilke tilfeller du ikke får noe ut av undervisningen. Sammen kan dere prøve å se på hvorfor det stopper opp sånn for deg i prøvesituasjoner. 

I tillegg er det viktig å være tålmodig, for ofte tar det litt tid før man ser resultatene av jobbingen på feks. karakterene. Dette er viktig at du husker på. God jobbing VIL gi deg resultater, men det tar ofte litt tid. Stå på, og ikke gi opp underveis! Ikke gi opp, og fortell deg selv hver dag at dette SKAL du få til!

Andre råd til jobbingen med matte som du kan teste ut:

 

  • Følg med i timene på skolen, og spør om hjelp fra læreren når du trenger det! Det er viktig at du selv er aktiv i timene og faktisk spør om hjelp hver gang det er noe du ikke forstår. Hvis du ikke sier i fra, kan det hende læreren tror du har fått med deg stoffet, og da er det lett å "falle av lasset".
  • Hjemme bør du repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med matteleksene, kan de deles opp i 20 minutters økter. På den måten er det lettere å holde på konsentrasjonen. Hold deg unna PC, mobil og annet som frister. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Repeter gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.
  • Lag tegninger og figurer som illustrerer det du lærer. Matte må forstås, og kan sjelden pugges. Tegn, skriv, lag en figur, en sang, et dikt eller andre metoder som gjør at du husker og forstår det du lærer.
  • Før prøver kan du spørre læreren om han/hun kan kopiere opp gamle prøver eller tentamensoppgaver som du kan øve deg på. Du kan også samarbeide med andre i klassen om å lage egne prøver til hverandre så dere hjelper hverandre med å teste hvordan dere ligger an.
  • Hvis du vil ha variasjon fra læreboka av og til, sjekk eksempelvis matematikk.net og matematikk.org. Der finner du flere nettsider med matteoppgaver, forklaring på formler og spill på nett som du kan øve deg på. Jeg har også lagt ved en artikkel under dette svaret med tips om nettsider hvor du finner aktuelt stoff til bruk i ulike skolefag.
  • Jobb gjerne sammen med andre av og til. Det å diskutere oppgaver og hjelpe hverandre med pensum som er vanskelig, er ofte til stor hjelp og gjør det enklere å huske når du først kommer til prøven. To hoder tenker bedre enn ett. Gjør jobbingen til noe hyggelig. Gå på kafé og jobb med faget, finn en park der dere avtaler å jobbe en viss tid med matte før dere griller etc.
  • Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i fagene, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis. Spør om foreldrene dine kan minne deg om å gjøre leksene, eller følge med på at du jobber så lenge som du har bestemt deg for om gangen osv. Når andre rundt deg hjelper til med å heie deg frem, vil det være lettere å konsentrere seg.
  • Bruk matte i hverdagen! Øv deg på hoderegning i butikken. Jobb med prosentregning når du vurderer å kjøpe en bukse på salg. Lær deg å sette opp budsjett for utgifter og inntekter i hverdagen din. Bli vant med at tall og regning er noe du forholder deg til. Bruk alle mulige eksempler i hverdagen som kan gjøre jobbingen med matte mer praktisk og naturlig for deg.
  • Det er viktig at skolen din/lærerne er med i prosessen med å sette små mål, strukturere arbeidet ditt og gi deg tilbakemeldinger som kan hjelpe deg videre. På denne måten kan dessuten flere hjelpe deg med motivasjonen og heie deg frem hvis du synes det er litt tøft underveis.

 

Jeg har lagt ved noen artikler under dette svaret med mer informasjon og tips på veien. Håper noe av dette kan være til litt hjelp eller inspirasjon

 Stå på, og lykke til videre. Vi heier på deg!
 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Trenger du hjelp til realfag? ENT3R

Trenger du mer motivasjon for å lære matematikk og hjelp til pensum? Lurer du på hvordan et studie innen realfag eller teknologi ser ut? ENT3R er et motivasjonsprogram for elever i 10. klasse og videregående der du får mattehjelp fra studenter fra realfaglige og teknologiske studier og et innblikk i studiet og studiehverdagen,

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer med lærer/skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer med lærer/skole