Hei og takk for spørsmål!
Det å lese at du føler deg deprimert og mistrives på skolen, er trist å lese. Jeg skjønner godt at du opplever situasjonen din som vond og vanskelig. Det er ikke så rart at det er vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet, når tankene er et annet sted. Vonde tanker og følelser tar mye (unødvendig) plass og energi, derfor er det viktig å gjøre noe med de.
Det høres ut som du har gjort deg en rekke tanker om hva du kan gjøre for å forandre situasjonen du nå befinner deg i. Det synes jeg er kjempebra! Det er også veldig bra at du skriver inn til oss her på ung.no og spør oss om råd.
Friår:
Skulle det bli vanskelig å bytte skole, kan et friår/pauseår neste skoleår være en mulighet. Via ungdomsretten har du krav på et slikt år. Velger du å gjøre dette, er det viktig at du avtaler dette med rådgiver ved skolen din, slik at alt er i orden og du ikke mister skoleplassen din til neste år igjen. Det er viktig å fullføre videregående skole, så bruk friåret til å få opp motivasjonen igjen! Husk å gi beskjed til Inntakskontoret i fylket der du bor at du ikke kommer til å benytte plassen likevel. Det er Inntakskontoret som behandler søknadene om skoleplass i videregående skole. Fortell at du skal ha et friår og spør hvordan du skal gå fram for å søke deg inn igjen neste år.
Det finnes utallige muligheter for hva man kan gjøre i et slikt friår. Noen ønsker å reise/dra på utveksling, mens andre ønsker å jobbe.
I forhold til å finne seg en jobb, vil jeg anbefale deg til å starte med å lese to artikler: Slik finner du ledige jobber og Under 18 og på jakt etter jobb? Her finner du mange tips og råd i jakten på en jobb. Ta også en titt på jobb-siden vår her på ung.no.
Mulighet for å ta deler av Vg2 i utlandet:
Hvis du ikke får til å bytte skole, men ønsker å fullføre Vg2 på ordinær tid, kan det være mulig å ta deler av Vg2 i utlandet. Det er nemlig slik at det er opp til skolen din å bestemme om du får godkjent vg2 selv om du tar et halvår i utlandet. I denne artikkelen kan du se en oversikt over organisasjoner du kan reise igjennom og som er godkjent av Lånekassen. Ta kontakt med en organisasjon og hør omkring mulighetene for et halvår i utlandet. Samtidig er det også viktig å ha en dialog med skolen din i forhold til om dette lar seg gjøre.
Ofte er det dessverre vanskeligere å få godkjent et halvår utenlands enn et helt skoleår, men dette er som sagt uansett opp til din nåværende norske skole å avgjøre.
Vurderingsgrunnlag:
Det er dessverre vanskelig å få bytte skole midtveis i et skoleår. Du kan sjekke med skolen du vil begynne på om de har ledige plasser. Spør i så fall om de er villige til å la deg bytte over. De har ingen plikt til å la deg bytte selv om det finnes ledige plasser, men det kan jo være fint å sjekke for sikkerhets skyld.
Du skal uansett aldri settes ned i karakter om lærerne ikke har nok vurderingsgrunnlag. Du og læreren i hvert fag har et felles ansvar for at det finnes nok vurderingsgrunnlag for å gi deg karakter. Dersom læreren ikke har nok grunnlag til å gi deg karakter i faget, vil du ikke få karakter. Imidlertid kan du altså ikke settes ned i faget på grunn av dette. Om læreren har nok grunnlag til å i det hele tatt gi deg karakter, skal denne karakteren reflektere graden av oppnåelse i kompetansemålene for faget - ikke hvor mye du har vært til stede. Les mer om karaktersetting i artikkelen under dette svaret.
Er du usikker på reglene eller hvilke rettigheter du har her? Ta gjerne en prat med Elevombudet der du bor eller Elevorganisasjonen.
Hva bør du gjøre nå?
Du skriver at det ikke er helsesøster på skolen som du kan snakke med. Jeg tenker at det er kjempeviktig at du får noen å snakke med. Det kan være farlig å stenge tunge, deprimerte tanker og følelser inne i seg. Dette kan føre til at man graver seg ned, og kan havne i en såkalt "vond sirkel" som kan være vanskelig å komme seg ut av. Derfor er det kjempeviktig å snakke med noen slik at man får bearbeidet alle de vonde tankene og følelsene. Det er også fint å få innspill fra noen som ser hele situasjonen litt utenfra. Kanskje finnes løsninger eller måter for å få det bedre som du ikke har tenkt over selv?
Om det ikke er en helsesøster, så er det kanskje en rådgiver eller lærer du kan prate med? Skolen skal ha tid til å høre på deg, samt hjelpe deg til å gjøre noe med situasjonen din. Fortell om hvordan du har det og be om hjelp! Videre kan du også snakke med fastlegen din som har mulighet å henvise deg videre til feks. Bup hvis han mener det er hensiktsmessig. Det skal også være en helsestasjon der du bor, og der vil du finne en helsesøster. Ikke gi opp, få noen til å høre på deg!
Under dette svaret har jeg lagt ved et par artikler jeg anbefaler deg til å lese. Der vil du finne nyttig informasjon hvis du vurderer et friår.
Håper du fikk noe ut av dette svaret. Stå på videre! Jeg heier på deg, og håper at det ordner seg for deg:)
Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no