Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor muntlig samtale som vurderingsform?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hvorfor man skal ha muntlige samtaler på skolen som vurdering. Går vg1 på helse og oppvekst og vi skulle ha tentamen i helsefagene, men den skulle være muntlig, med kontaktlærer og en annen lærer. Synes det er helt greit med tentamen i helse, men det at det er muntlig og at vi ikke skulle holde en presentasjon synes jeg gjør det vanskeligere. Føler meg mye tryggere med presentasjon og notater. Når jeg var ferdig følte jeg det gikk bra, men når jeg fikk tilbakemelding rett etter sa de at jeg manglet litt her og der, og at jeg skulle gått mer i dybden. Hadde dette vært en skriftlig prøve hadde jeg klart meg mye bedre fordi da hadde jeg hatt tid til å tenke meg om, men det er det ikke tid til når det er muntlig, da klarer jeg ikke å tenke etter det jeg vet jeg har glemt å si.

Besvart 11.01.2019 13:37
 

Svar
Hei, jente 16. 

Muntlig tentamen i helsefag er nok en vurderingsform som er valgt for å forberede deg mest mulig før en (eventuell) eksamen. Da har du vært gjennom det før, og er mer forberedt den dagen du må i samtale med en sensor. 

En muntlig samtale vil også kunne gjenspeile kunnskapsnivået ditt på en annen måte enn en muntlig presentasjon. Ofte har elever pugget det de skal si før en fremføring, men så klarer de ikke svare på spørsmål etterpå. En samtale får fram en større helhet av kunnskapsnivået. 

Du skriver selv at du mestrer bedre å skrive fordi du får bedre tid til å tenke deg om. Bruk også tiden til å tenke deg om i en muntlig samtale. Om du tar en tenkepause før du svarer, vil svaret ditt også mest sannsynlig bli bedre. Det er ingenting i veien med å ta noen pauser i løpet av en slik samtale. 

Om du synes det er utrolig vanskelig, kan du jo høre med læreren din om du kan skrive litt først, og at dere etterpå kan ha en samtale basert på det du har skrevet? Det er ikke sikkert at dette lar seg gjennomføre i praksis, og da det øving som er den eneste løsningen. Ha fagsamtaler med medelever som forberedelse! Husk også at desto flere fagsamtaler du har gjennomført, desto enklere blir det etter hvert. 

Lykke til! 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer