SVAR
Besvart 07.11.2011 13:27:36
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, og takk for spørsmål!
Kjempebra at du vil stå på for å forbedre norskkarakteren din! Det er viktig å huske på at det å forbedre karakterer kan ta tid, og det kreves jevn jobbing over lengre tid. Det du må gjøre nå, er derfor å brette opp ermene og jobbe godt framover, og samtidig huske på at veldig ofte tar det litt tid med jobbing før du ser resultater på karakterene. Noen bruker litt lenger tid på å forbedre seg i norsk enn andre. Sånn er det dessverre bare. Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke sett målene alt for høyt med en gang. Små mål underveis er fint, slik at du ikke blir skuffet fordi det tar tid å oppnå resultater. Alle lærer på sin måte og i forskjellig tempo. Jobb jevnt og godt og ikke vær fortvilet, for du kommer til å se resultater etterhvert!
Det første du bør gjøre, er uansett å ta en prat med læreren du har i norsk. Fortell at du vil gjøre en ekstra innsats i faget framover. Spør om tips til hva akkurat DU bør jobbe med, gode oppgaver du kan gjøre, hvordan du kan øve deg best mulig osv. Titt gjerne på læreplanen og kompetansemålene i faget sammen. Det er disse som danner grunnlag for karaktersettingen. Derfor er det viktig at læreren forklarer deg hva som kreves, og hvor du kan forbedre deg. Lærerene skal bedømme elevene ut i fra kompetansemålene i faget, så sånn sett kan ikke læreren bestemme seg for å være strengere med karaktersettingen enn andre, det er kompetansemålene som teller.
Når lærerne vet om at du vil stå på litt ekstra, er det kanskje lettere for dem å gi deg gode tilbakemeldinger og motivere underveis også. Sjekk i tillegg om skolen tilbyr leksehjelp, ekstrahjelp i norsk eller liknende.
Vær flink til å spørre om skikkelige tilbakemelding etter at dere har hatt prøver, tentamen, skriveoppgaver hjemme osv. Karakteren du får sier noe om nivået ditt akkurat der og da. Imidlertid er det kjempeviktig at du også får gode tilbakemeldinger på hva du bør jobbe med videre. Dette slik at du har mulighet til å forbedre deg til neste gang. Snakk skikkelig med norsklæreren din jevnlig slik at du får tilbakemeldinger som hele veien kan hjelpe deg videre.
Noen tips på veien når det gjelder akkurat jobbingen i norsk:
- Ta initiativ og vær aktiv i timene på skolen. Spør når du lurer på noe. Den beste måten man lærer på, er å tørre. Er du usikker på noe når læreren gjennomgår, spør om hjelp så du får forklart temaet på en måte du forstår.
- Les bøker. Mye lesing på skolen og fritiden vil gradvis gi deg bedre ordforråd, bedre språk skriftlig, større forståelse for de forskjellige sjangrene, og sikkert noen gode ideer til hva du selv kan skrive om på tentamen og andre skriveoppgaver.
- Spør læreren om hjelp til å lære sjangertrekk. Spør om å få lese forskjellige tekster innen ulike sjangere slik at du forstår mer av hva det er og hvordan du kan forbedre skriveferdighetene dine. Les også om sjangertrekk i læreboken din og spør eventuelt læreren om stikkord du kan øve deg på for hvordan stilene og tekstene du skriver bør bygges opp. Bruk også tid til å idémyldre litt rundt hva du kunne tenkt deg å skrive om før tentamen og stilskriving. Kanskje får dere ikke oppgaver som passer akkurat med det du har forberedt, men om man har tenkt gjennom noen temaer på forhånd, vil det være lettere å få i gang kreativiteten også når du får se selve oppgaven.
- Øv deg på å skrive! Du kan skrive dagbok, noveller, kåseri, dikt, hva som helst. Du kan også skrive et kort referat fra bøkene du leser. Spør gjerne norsklæreren om å få levere inn noe av det du skriver for å få tilbakemeldinger. Øvelse gjør mester, selv om det tar litt tid. Dette vil hjelpe til på ordforrådet ditt, og du får øvd på måter å skrive på der du kanskje er litt usikker.
I artikkelen under dette svaret finner du også tips som kanskje kan være til hjelp. Lykke til med jobbingen framover, stå på!
Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.
Les mer