Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Når jeg vil snakke engelsk så snakker jeg ord for ord?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg kan godt Engelsk språk, men når jeg vil snakke engelsk så snakker jeg ord for ord (nesten som et barn som lærer å lese) Når jeg ser på film med engelsk tekst skjønner jeg hva som blir sagt, men hvis jeg slår av teksten så sliter jeg ofte med å forstå hva de sier. Jeg vil ha 100% engelsk uttalelse, vil snakke engelsk akkurat som om det hadde vært mitt morsmål. Hvordan får jeg til det ? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Kjempebra at du vil forbedre deg i engelsk! For å bli flink i språk så gjelder særlig to ting:

1. Øv mest mulig!

2. Vær tålmodig!

 

Det kreves stor innsats over lengre tid før man ser resultater av arbeidet. Noen bruker litt lenger tid på å lære engelsk enn andre. Sånn er det dessverre bare. Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke sett målene alt for høyt med en gang. Små mål underveis er fint, slik at du ikke blir skuffet fordi det tar tid å oppnå resultater. Alle lærer på sin måte og i forskjellig tempo. Jobb jevnt og godt og ikke vær fortvilet, for du kommer til å se resultater etterhvert! Her kommer tips til hvordan du kan øve og jobbe med språket:

 

 

  • Ta initiativ og vær aktiv i timene på skolen. Husk: det er lov å svare feil, bomme på uttalen av og til etc. Det er ofte feilene man lærer av, selv om det er tøft underveis. Den eneste måten man virkelig kan forbedre uttalen på, er å praktisere språket.

 

  • Les bøker på engelsk. Slike finnes til utlån på de fleste bibliotek. På denne måten vil du få med deg mange nye ord. Husk at det viktigste likevel ikke er å forstå alt du leser ord for ord, men å få med seg handlingen i boken. På sikt vil du få bedre ordforråd. Tegneserier og blader om noe du interesserer deg for kan også være fin lesing for å øve på engelsken. Les gjerne høyt for deg selv av og til. Dette gir nyttig øving på uttalen, men også trening for forhold til å bli vant med din egen stemme når du snakker engelsk. 

 

  • Se engelske/amerikanske filmer uten uten norsk teksting. Øv deg gjerne på å fortelle om filmen høyt for deg selv eller skrive ned ord eller setninger fra handlingen underveis mens du ser filmen.

 

  • Kanskje kan du og noen i familien eller en kamerat snakke litt engelsk sammen av og til. Avtal for eksempel at dere kun skal snakke sammen på engelsk en halvtime. Man lærer utrolig mye av å tvinge seg selv til å finne ord for å gjøre seg forstått og øve seg på flyten i samtalen. 

  

  • Du vil slik jeg forstår deg jobbe mest med det muntlige, men skriftlig trening kan også bidra til å forbedre det muntlige. Dette rett og slett ved at du venner deg til å "tenke på engelsk" i stedet for norsk. Du kan skrive dagbok, noveller, dikt, hva som helst. Du kan også skrive et kort referat fra bøkene du leser. 

 

  • utdanning.no finnes linker til en rekke tester og quiz. Det finnes forskjellige vanskelighetsgrader, og du kan øve deg på både grammatikk og vokabular.

 

  • BBC har en nettside der man kan lære seg bedre engelsk. Du kommer direkte til siden HER. Du kan også google etter "lære engelsk gratis" og liknende, da får du opp en del nettsider som kan sjekkes ut.

 

  • Reiser du og familien på utenlandsferie til land der du kan snakke engelsk av og til? I så fall, øv mest mulig! Den beste måten å lære språk på, er å snakke mest mulig, og helst i land der andre snakker språket. Kanskje kan du også vurdere en språkreise til England etterhvert, studier i et engelskspråklig land, kurs i engelsk konverasjon eller du kjenner noen du kan snakke engelsk med på skype eller på annen måte over nettet. Som sagt lærer man aller raskest og best muntlig engelsk ved å praktisere sammen med andre som allerede har språket som morsmål. Vær kreativ, og bruk alle anledninger til å snakke mest mulig engelsk! Dette er det det aller viktigste.

 

Lykke til, stå på!


 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 tips for å bli bedre i engelsk

Hvordan lære engelsk? (colourbox.com)

Engelskkunnskaper blir viktigere og viktigere, uansett hva du vil utdanne deg til og hvor du vil i verden. Her er 10 tips til hvordan du kan bli flinkere i engelsk, både muntlig og skriftlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer