Hopp til hovedinnholdet
Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Hvordan få tilbake motivasjonen, og hva skal jeg bli?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skriver til dere fordi jeg rett og slett ikke vet hva jeg skal gjøre lenger. Jeg ligger godt an på skolen, er flink i de fleste fag og har høye karakterer, men samtidig har jeg null motivasjon for å fortsette. Jeg sliter ikke, og jeg har ingen problemer hjemme, så egentlig har jeg ingen grunn til å føle det sånn. Jeg klarer ikke å se for meg en fremtid for meg selv, og jeg har absolutt ingen anelse om hva jeg vil bli. Jeg føler det ikke er noe vits i å gjøre noe. Dette er noe som virkelig plager meg i dagliglivet, og jeg føler jeg ikke får gjort noe nytte for meg når jeg har det sånn. Det har gått såpass langt at jeg vurderer å droppe ut av vgs fordi jeg rett og slett ikke har noe motivasjon til å fortsette. Det eneste jeg vet om fremtiden min er at jeg har lyst til å ha en jobb som betyr noe, en jobb hvor jeg kan gjøre en forskjell, men ingenting interesserer meg. Hvordan får man tilbake motivasjonen? Hva kan jeg gjøre for å finne ut hva jeg vil med livet mitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette er et av de vanskeligste spørsmålene vi får.  Hvordan skal du få tilbake motivasjon nok til å komme deg gjennom vgs?. Det er veldig vanlig å miste motivasjonen i løpet av vgs.  Dette svinger ofte.  Det viktigste da er at du klarer å komme deg på skolen i de periodene som motivasjonen er som dårligst. Motivasjonen kommer da litt tilbake innimellom. Det enkleste og det vanskeligste er å finne den ene tingen som får deg til å møte opp på skolen. Venner, en spesiell lærer, rådgiver eller en eller annen person eller ting som gjør at du klarer å stå opp om morgenen og gå på skolen.  Nå er det svært kort tid igjen av skoleåret, så kjemp deg gjennom de siste dagene til sommerferien.  Det kan også være fornuftig å ta en prat med helsesøster eller rådgiver på skolen.  De har som regel mye å bidra med i denne sammenhengen. 

Rådgiver kan også være greit å snakke med i forhold til hva du skal bli når du blir stor. Det er helt vanlig å ikke vite hva man har lyst å jobbe med når man blir voksen. Jeg jobber som lærer på en vgs, og det er faktisk sånn at de aller fleste ikke er sikker på eller aner hva de skal gjøre når de er ferdige med vgs. Det er mange mulige løsninger på dette.  Noen jobber, tar seg et friår, reiser, drar på folkehøgskole osv.  En pause fra skole eller studier kan være veldig lurt i denne sammenhengen.  Da skal du se at etter hvert så finner du ut av hva du evt interesserer deg for. Du trenger ikke nødvendigvis vurdere hvor mye en jobb "betyr". Nå er det slik at alle jobber er viktige for samfunnet, så prøv heller å finn hva du interesserer deg for.

Det du bør ha fokus på nå er å komme deg igjennom videregående, slik at du har et utgangspunkt for å evt komme deg videre.  Det er mye tyngre å måtte ta et eller flere år etter en pause.  Har du ståkarakterer så har du uansett et godt utgangspunkt.

Det blir dessverre litt generelle svar på denne type spørsmål, men håper det hjelper litt. 

Lykke til.

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon