Hopp til hovedinnholdet

Jeg har prøvd å bli gravid i 1,5 år. Fikk beskjed av gynekologen at overvekt var årsaken til at jeg ikke har blitt gravid, da jeg har BMI på 37. For noen år siden gikk jeg betydelig ned i vekt ved å spise svært lite og være mer fysisk aktiv. Nå plages jeg med vondt knær, sover dårlig og har vondt rygg. Spiser sundt, men lurer på om jeg er kandidat til slankeoperasjon. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

(25) Jeg var til gynekolog før helgen, og fikk beskjed om at grunnen til at jeg ikke har blitt gravid enda (prøvd i 1,5år)er mine egen feil siden jeg er så feit (hennes ord).. Jeg er 184cm og veier 126,6kg. I perioden mellom 2012-2014 gikk jeg ned fra 114kg til 92. Men greia da var at jeg spiste ingenting (kanskje en brødskive/knekkebrød i 14tiden, og mindre enn en normal barneporsjon til middag på kvelden. Var i aktivitet hele dagen (1,5km i oppoverbakke til nærmeste busstopp, og jobbet på barneskole så jeg hadde ikke tid til å sitte så mye, for deretter å gå 1,5km hjem igjen etter endt arb.dag)... Uansett, jeg har en bmi på 37, plages med vonde knær som knirker og låser seg når jeg går i trapper eller beveger leddet i knærne. Sover dårlig, vond rygg, hodepine med jevne mellomrom etc. Er jeg aktuell som kandidat til slankeoperasjon og får jeg dekket operasjonen? Spiser sunt og ikke for store måltider, har kuttet røyk, brus, pasta, potet, ris og godis. Har prøvd nutrilett, chiliburn,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er riktig som gynekologen sier at overvekt kan føre til redusert fruktbarhet, men har du mensen kan du plutselig bli gravid.

Jeg vil råde deg til å forsøke å gå ned i vekt slik du gjorde i 2012 - 2014. Dine evner og muligheter til å bli gravid vil øke dersom du går ned i vekt. Det er også en litt økt risiko forbundet med å bli gravid når man er overvektig. Sjansen for komplikasjoner som svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og komplikasjoner under fødselen øker noe.  

Som jordmor kan jeg ikke uttale meg om du er kandidat til slankeoperasjon, men det du bør vite er at det ikke er anbefalt å bli gravid de første årene etter en slankeoperasjon. Det er en stor operasjon og det er betydelig økt fare for komplikasjoner ved graviditet og fødsel kort til etter et slikt inngrep. Fertilitet øker etter et slikt inngrep, men man bør bruke prevensjon de første årene før man prøver å bli gravid. Les mer om det her på Aleris sine sider. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Slanking
Tilbake til spørsmål og svar