SVAR
Besvart 19.05.2013 18:58:55
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Tusen takk for spørsmålet ditt!
Så flink du er til å være fysisk aktiv, det får du mange helsegevinster av. Fortsett med det. Det er viktig å huske på at når du trener så mye vil også muskelvekten din øke, noe som også bidrar til en økt kroppsvekt.
Et sunt kostholdet bør være variert, det vil si at det kan inneholde litt av alt. Altså vil et lavkarbokosthold utelukke mange viktige matvarer som gir deg viktige næringsstoffer og som ikke minst tilfører kroppen din fiber. Dette er en type karbohydrat som gir metthetsfølelse uten å gi noe energi og matvarer som er rike på fiber er grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Disse matvarene er viktige matvarer i et sunt, variert kosthold. I tillegg inneholder et lavkarbokosthold mye fett og ofte mye mettet fett som er forbundet med økt risiko for flere typer livsstilssykdommer slik som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes.
Under ser du en liste over matvarer som bør inngå i et sunt, variert kosthold:
- Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker). Brødskalaen kan være et godt hjelpemiddel ved valg av brød, velg helst de som er merket med grovt eller ekstra grovt. Frokostblandingene kan du også lage selv dersom du har lyst. Bruk gjerne havregryn, 4-korn, rosiner og frø. Bær og eller frukt oppå gjør det ekstra godt:)
- Melk- og meieriprodukter (for eksempel skummet melk, ekstra lett melk, lett melk, smøreoster, cottage cheese, yoghurt, skyr, kesam, guloster)
- Kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt, karbonadedeig/magrere kjøttdeig/kyllingkjøttdeig). Velg bort pølser, blandete kjøtt- og farseprodukter, bacon og andre fettrike kjøttyper.
- Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, torsk, laks, sei, ørret, reker, kaviar etc)
- 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. 1 porsjon kan f.eks. vær en banan eller en skål salat. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider. På frukt.no finner du mange gode oppskrifter på hvordan du kan tilberede frukt, bær og grønnsaker, f.eks. smoothies.
- Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør. I fet fisk og vegetabilske oljer/nøtter/avocado/oliven er det mye umettet fett. Dette regnes som sunt fett, og det er derfor det anbefales å velge matvarer med disse fettkildene.
- Linser, bønner og erter kan gjerne brukes i middagsretter, lunsjretter og salater. De er rike på fiber og protein.
Husk på at alt gjelder med måte av mat man spiser, det er viktig å unne seg noe godt av og til, men ikke la det bli for mye og for ofte. En tommelfingerregel er å innføre en dag i uken hvor du kan spise litt godteri, kake, is eller annet som du liker godt.
Til hvert måltid bør du spise slik at du føler deg passe mett, ikke for mye og ikke for lite. Spiser du for lite kan det føre til at du småspiser usunne matvarer som sjokolade og godteri fordi du egentlig er sulten.
Det er også viktig å ha et regelmessig måltidsmønster, det vil si at du bør spise frokost, lunsj og middag hver dag med maks 3-4 timer i mellom. I løpet av dagen er det også vanlig å ha 1-2 mellommåltid, dette kan være f.eks. grønnsaker, frukt, et knekkebrød med magert pålegg eller en liten yoghurt.
Jeg legger ved en relevant artikkel.
Lykke til!
Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no.