Hopp til hovedinnholdet

Jeg stresser så mye når jeg skal treffe venner. Får lyst til å bli hjemme.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal på en fest snart men jeg stresser veldi mye om hvordan jeg kommer meg dit og tilbake. Detta har jeg gjort før og om mindre ting. Slik som overnattinger osv. Jeg stresser så mye at jeg får vondt i hodet og jeg blir lei meg. Jeg tror jeg har et sosialt problem, for hver gang jeg skal være med venner så stresser jeg over alt. Jeg har egt ikke lyst å være med vennene mine fordi det er stressende og tungt for meg. Jeg har mange venner, men trives best alene. Nå når jeg skriver dette så stresser jeg angående den festen og vennene mine, og har egt ikke lyst å dra lenger. Når jeg skal ut på noe eller være med noe så stresser jeg, tenker jeg mye, får vondt i hodet, dagene mine blir ødelagte, jeg vil ikke reise, får vondt i magen og vil være hjemme. Jeg vil heller være alene hjemme enn å være sosial. Har jeg et sosialt problem?

Besvart 28.06.2018 14:13
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for spørsmål til oss!

Det må være strevsomt å kjenne på dette stresset hver gang du skal gjøre ting sammen med vennene dine. Det gjør at du blir lei deg, får vondt i hodet og får lyst til å bli hjemme. Det er likevel fint å høre at du har mange venner!

Det kan nok være at du har et sosialt problem, slik du er inne på, slik at du blir usikker på deg selv i sosiale sammenhenger og med venner? Kanskje liker du å ha kontroll over ting som skal skje?

I slike sammenhenger du beskriver, kan du kanskje måtte ta en del ting på sparket, noe som da blir ubekvemt og stressende.

Det er ikke uvanlig at mange ungdommer føler seg usikre i slike sammenhenger som du beskriver.

Om du er en jente som er litt usikker på deg selv, vil situasjoner der du ikke har helt kontroll, være mer utfordrende enn trygge hverdagslige situasjoner hvor du har mer kontroll.

Du kan arbeide med å utfordre deg selv, ta ting på sparket og bare dra på fest.  

Du kan også snakke med helsepersonell på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Da vil du få mulighet til å arbeide med tankene og følelsene du har som stresser deg, og finne metoder som kan hjelpe deg å håndtere dem. 

Jeg håper du kan dra på fest, kose deg mens du er der og at du gleder deg over vennskap, ungdomstiden og sommeren!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp