Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sosial angst

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har sosial angst. Vedlig ille sosial angst. Jeg får panikk når jeg møter mennesker jeg ikke kjenner. Mandag om 3 uker skal skolen min og en annen skole ha idrettsdag sammen og jeg gruer meg sååå mye og får nesten ikke sove om nettene pga at jeg tenker på dette. Jeg har fått angstanfall mange ganger. Jeg har veldig lyst til å skulke skolen den dagen for å slippe å utsette meg selv for enda et angstanfall.

Besvart 29.05.2019 11:20
 

Svar
Hei

Dette må være fryktelig slitsomt for deg og jeg forstår så godt at du gruer deg til denne dagen. 

Det å unngå situasjoner som trigger angsten din vil over tid kun være med på å oppretteholde vanskene dine. Et viktig prinsipp i behandling av sosial angst handler nettopp om å utsette seg selv for situasjoner som skaper ubehag (eksponering). 

Du skriver ingenting om du får noe hjelp for dette du strever med. Vet foreldrene dine, læreren din og vennene dine hvordan du har det? 

Dersom du ikke får behandling anbefaler jeg deg at du sammen med foreldrene dine tar kontakt med fastlegen din. Fortell vedkommende om hvordan du har det og hvordan det påvirker hverdagen din og fungering din. Med samtykke fra foreldrene dine kan fastlegen din henvise deg videre til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) for utredning og behandling.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp