Hopp til hovedinnholdet

Sjenert og usikker, eller sosial angst?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en veldig sjenert type. Jeg er usikker på om det er sosial angst eller ikke. Jeg er på en måte redd osv som dere skrev i en artikkel, men det er mest foran populære folk. Jeg er usikker. Takk:) sry for dårlig formulert

Besvart 17.06.2019 10:59
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til ung.no!
Sjenanse er en følelse mange kjenner på, og særlig i løpet av puberteten og tenårene. Noen kjenner den veldig godt og noen kjenner den litt.  Det er jo naturlig å være litt usikker i nye situasjoner, men det er når det blir mye av det og at det blir hemmende for den det gjelder at man snakker om en alvorlig sosial angst eller sosial fobi. I perioder av livet kan man være mer sårbar for dette, slik som i overgangen fra barneskole til ungdomsskole, i puberteten, i sosial sammenheng, fremlegg å skolen eller annet som krever at du må være "synlig".

Dersom du opplever at sjenansen er problematisk for deg, så er det lurt å snakke med noen om det. Gjerne hjemme for å få støtte og hjelp, men også med en voksen du har tillit til. Det kan være helsesykepleier på skolen eller en annen du føler du kan snakke med.
Det å få litt hjelp til å komme ut av de negative og selv nedvurderende tankene som ofte ligger bak sjenansen, kan være lurt.  Ofte er det ikke så mye endring som skal til heller, før man føler at sjenansen blir et mindre problem.  

Sjenanse oppleves ulikt for alle. Noen blir veldig stille, noen gruer seg i lang tid på forhånd til noe de skal på, og noen kan se litt overlegne og utilnærmelige ut, eller lett bli stresset, rødmer eller annet.
For å lære seg å bli trygger, er det lurt å øve seg. Skal du gjøre noe du gruer deg til, så øv på forhånd med å tenke igjennom det som skal skje og hvordan du kan takler ulike situasjoner.
Ikke vær så streng med deg selv, men forsøk heller og bare å være deg selv. Du trenger ikke alltid snakke så mye eller gjøre så mye. Bare vær der, gi et smil, delta med å gi små innspill  samtalen " ja, det synes jeg også" eller liknende.

Jeg vil tipse deg om en bok du kan låne på biblioteket som heter " DET ER DITT LIV!" av forfatteren Mia Tørblom. Det er en bok som viser deg som er ung hvordan du kan trene opp selvfølelsen. En sterk selvfølelse gjør at du tør tro på deg selv både blant venner, på trening og på skolen. Den hjelper deg også med å takle sjenansen din.
Husk alltid at du er nok som du er!

Håper dette kan hjelpe deg.
Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp