SVAR
Besvart 11.05.2014 10:09:11
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, og takk for spørsmålet ditt
Hvis man virkelig føler at man er avhengig av å sitte med mobiltelefon, nettbrett eller PC-en foran seg hele tiden kan det være vanskelig å slutte. Det er jo sånn at slik verden ser ut i dag er det vanskelig å klare seg helt uten en datamaskin eller internettilgang, men dersom man føler at man bruker disse for mye er det mulig å kutte ned.
Hvis du ønsker å kutte ned på PC-bruken din må du være forberedt på å være litt streng mot deg selv. Tenk gjennom hvor mange timer du bruker foran PC-en hver dag, og finn så ut hvor mange du skulle ønske at du brukte? Mange som sitter mye foran dataen sier de gjør det fordi de føler de ikke har noe annet å gjøre. Prøv å planlegge hva du skal bruke de timene du nå ikke skal sitte foran PC-en på. Avtal å møte noen, å dra et sted eller holde på med en aktivitet som gjør at det ikke blir så lett å sette seg foran skjermen.
Si ifra til familien din og venner som støtter deg at du forsøker å kutte ned på PC-tiden din. Hvis du har PC-en på rommet ditt kan du kanskje avtale med foreldrene dine at du ikke skal ha det lenger, og at du ikke skal bruke den før eller etter bestemte tidspunkter på dagen. Det er lurt å si ifra til andre, de kan nemlig hjelpe deg når du ikke føler deg sterk nok til å følge de nye reglene på egenhånd. Vær ærlig og si at du tror dette an bli vanskelig for deg i perioder. De kan kanskje hjelpe deg å finne på andre ting å gjøre enn å sitte foran PC-en også? Hvis du er avhengig av å bruke mobilen også kan du sette opp lignende regler for den og øve på å ikke ha den med deg og sjekke den hele tiden.
Hvis dette ikke funker for deg finnes det også andre du kan snakke med. Du kan nå Hjelpelinjen for spilleavhengige på telefon 800 800 40. De har åpent hele døgnet og kan hjelpe deg selv om din avhengighet ikke bare handler om spill. Der vil helsefaglig personell svare deg og hjelpe deg videre. Det kan være greit å prate med noen som ikke er venner eller familie og som har virkelig peiling på hva de snakker om. Ellers kan du også chatte, sendte e-post og ringe anonymt til Kors på halsen, de kan også være en god støtte når man har det litt tøft og trenger noen å snakke med.
Lykke til!
Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no