Hopp til hovedinnholdet

Min samboer spiller så mye at det går utover forholdet. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg elsker samboeren min av hele mitt hjerte, men vi har problemer. Han spiller helt sinnsykt mye, og gir så å si null av tiden sin til meg. Om jeg maser blir han ofte irritert og spiller videre, men det fungerer av og til, men jeg ser at han egentlig vil spille isteden. På sommeren er det annerledes, da spiller han bare av og til, og da bruker han også "nok" tid på meg. Men jeg blir utrolig lei meg når jeg må tenke på at alle mørketider(vintre) blir slik. Jeg hater spilling, men for hans skyld har jeg prøvd. Jeg har prøvd å se situasjonen fra hans side, men når jeg ikke blir like oppslukt av spillinga som han, da blir det vanskelig å se situasjonen fra hans stå sted. Jeg skjønner at vi trenger tid for oss selv, men det er jo måte på. Jeg er drittlei av å snakke om det, men når vi ikke gjør det irriterer det meg enda mer. Hva skal jeg gjøre? Føler at jeg har prøvd alt... Blir det bedre med tiden? Klarer jeg dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at du har det slik, men veldig bra at du aktivt går inn for å få til en endring. Jeg forstår godt at det kan være veldig frustrerende og vanskelig da det kan være veldig sårt å snakke om dette, og at et forsøk på å få i gang dialog fort kan føre til at man blir sinte på hverandre. 

Slik du selv presenterer situasjonen på virker det som at du har en høy grad av bevissthet rundt at dere har forskjellige interesser, og viser en aksept for at dette er noe han liker å drive med. En felle mange går i er at de kun snakker om spill når det har gått for langt og man er sint og frustrert. Da blir det fort til en stillingskrig hvor det handler om å «vinne», fremfor å komme frem til konstruktive løsninger. Kan det være mulig å ta praten om spill i fredstid? Kanskje han mer mottakelig til å høre på hvordan du føler det da. Det kan også hende at aktiviteten som dere gjør sammen oppleves som kjedelige for ham, på samme måte som spill er det for deg? Er det f.eks. mulig å diskutere om det er noe annet dere kan finne på sammen? Men viktigst av alt er vel at du forteller ham om hvordan du selv føler det, så er det i stor grad opp til ham hvorvidt det blir en forbedring eller ei.

Hvis han spiller så mye at det går utover forholdet og andre ting som utdanning og jobb vil det være relevant å spørre seg om det kan være bakenforliggende ting som gjør at spiller så mye. Er det noe som plager ham i hverdagen, som han ikke liker å tenke på? Blir spillingen en virkelighetsflukt for å slippe å tenke på dette? Dette kan være veldig vanskelig å snakke om, men likevel noe som du kan spørre om hvis du føler at spillingen faktisk går så langt at den ødelegger for forholdet. 

Det er selvfølgelig også mulig å snakke med venner og familie og andre som kan være behjelpelige i en slik situasjon. Kanskje dere har en felles bekjent eller en av hans spillvenner som kan se situasjonen fra begge sider? Det vil kanskje oppleves som mer nøytralt hvis en han selv kjenner snakker med ham om at han kanskje burde tenke over hvor mye han spiller og hvordan dette påvirker forholdet. 

Hvis du ønsker råd fra voksne mennesker som har erfaring med å jobbe med denne typen problemstilling kan du ta kontakt anonymt med Hjelpelinjen for spilleavhengige på telefon 800 800 40 eller på e-post post@hjelpelinjen.no. Du kan lese mer om deres tilbud på hjelpelinjen.no.

Jeg håper dette var til hjelp og at dere finner ut av det.

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik hjelper du en venn med spilleproblemer

Gutt sitter foran laptopen (colourbox.com)

Kjenner du noen som sliter med spilleavhengighet, men er usikker på hvordan du kan hjelpe? Her er rådene for deg som ønsker å hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill