SVAR
Besvart 30.09.2018 20:53:24
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei gutt 14 år.
Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg må si meg enig med foreldrene i at det ikke er normalt å såille mer enn 15 timer om dagen. Gjennomsnittlig bruk av data blant norske jenter og gutter ligger på rundt 2 timer om dagen.
Det er et problem når hele din hverdag går til å spille. Det betyr at du bruker mer tid på spill enn andre ting, og du har allerede fått merke noen konsekvenser av dette. Du er lite aktiv, og har lagt på deg. Du har utviklet diabetes type 2, og du har et dårlig kosthold.
I tillegg tenker jeg at du bruker lite tid på å skolearbeid, noe som på sikt kan bli et problem for deg.
Jeg tenker at du trenger hjelp til å finne en god balanse mellom hvor mye tid du bruker på spilling, og på andre ting i hverdagen din.
Foreldrene dine bekymrer deg med god grunn, og ser at dette ikke er bra for deg. Du kan ikke leve på Red Bull og Pringles, og tro at det komme til å gå bra med helsen din. Her er du nødt til å gjøre noe grep for snu den negative helseutviklingen din.
Det innebærer å bli mer bevisst på kosthold og på å være mer aktiv på andre måter i fritiden. Kanskje trene litt.
Dersom du har som mål å drive aktivt med for eksempel med E-sport, så er en god fysisk helse veldig viktig. Det kan kanskje være en motivasjon for deg for å gjøre noe med din egen helse.
Jeg vil anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen din om dette med spilling, og høre litt hva helsesøster tenker om dette. Der kan du også få hjelp til å se på kostholdet ditt og få tips om hvordan du kan spise litt sunnere.
Det er også viktig at du prøver å snakke med foreldrene dine, og lytter til det de sier. De bekymrer seg for deg, og ønsker ditt beste.
Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese.
Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!
Vennlig hilsen helsesøster.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?
Les mer
attach_file
Det kan bli dårlig stemning hjemme hvis man er uenige om hvor mye spilling som er greit. Her er noen råd til hvordan du kan snakke med familien din om det.
Les mer
attach_file
Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.
Les mer
attach_file
Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!
Les mer
attach_file
Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.
Les mer