SVAR
Besvart 09.11.2018 13:02:14
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei!
Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 14 år!
Så flott at du og mamma har snakket om det med spilling. Det er også veldig fint at du selv ser at du spiller for mye. Det er mye lettere å snakke om spilling og lage regler når du selv er motivert for å endre vanene dine.
Det er vanskelig å si om det skjer noe med hjernen når man spiller mye. Men det som kan skje er at spillingen indirekte kan gå utover blant annet søvn, aktivitet og sosialt liv.
Når det gjelder søvn så er den generelle anbefalingen at ungdom bør ha 8-9 timers søvn hver natt. Hvis man spiller mye kan det gjøre at man legger seg senere enn det man skulle. Det er også slik at det blå lyset fra TV-skjermen eller PC-skjermen gjør at hjernen holder seg "våken" lenger. Det kan gjøre at hjernen fortsatt er "våken" selv om du sovner. Da kan man bli uopplagt og trøtt på dagtid. Det er om natten at hjernen får reparert seg. Det er også om natten at hormonproduksjonen sørger for at kroppen utvikles og vokser.
Hvis man spiller mye sitter man også mye stille. Det gjør at man er mindre aktiv enn man kanskje bør. Både hjernen og kroppen er glad i å være i aktivitet. Det er bra for så mange ting! Det å være ute i frisk luft er også viktig for oss, og de færreste som spiller sitter ute og gjør det.
En annen ting som mange foreldre tenker på, og bekymrer seg for, når ungdom spiller for mye er at man ikke er så mye sammen med venner. Kanskje er foreldre redd for at man mister venner eller at man velger bort venner til fordel for spilling. Mange ungdommer som spiller mye har venner på nett og i spillet som de snakker med. Men det å være sammen med mennesker, prate sammen ansikt til ansikt, er viktig det også.
Det er supert at du lurer på disse tingene. Det hadde sikkert vært fint for mamma og deg å snakke sammen om dette. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor, for å få hjelp til hvordan du og mamma kan snakke sammen. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom som spiller.
Jeg håper dette var til hjelp for deg!
Vennlig hilsen helsesøster
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer