Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få spille mer? Jeg vil ta selvmord.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, hva kan jeg gjøre for å få spille mer. Moren min lar meg ikke spille i vanlige dager. Når det er helg, så spiller jeg 5 timer uten stopp. Jeg vet at det er mye, men jeg får mye kjeft og blir sur. Jeg gjør veldig bra på skolen. Hva kan jeg gjøre? Alle vennene mine på skolen kan spille hele tiden og de får dårligere karakterer enn meg. Mangler jeg noe i livet mitt. Jeg vil bare ta selvmord og bli ferdig med hele livet mitt. Jeg vet at det høres dumt ut å ta selvmord på grunn av spill. Men jeg skal vente på svar fra dere. Så kan jeg tenke på det.

Besvart 03.03.2019 12:18
 

Svar
Hei, gutt på 14 år!

Takk for at du skriver til ung.no. 

Det høres ut som det har gått litt i lås mellom deg og din mor hjemme. Du ønsker å spille mer og hun ønsker at du skal gjøre andre ting.

Det er ikke bra å spille TV-spill gjennom hele dagane. Det er supert at du er flink på skolen i tillegg, men det er sunt og lurt å for eksempel holde seg i fysisk aktivitet, få luft ute, være sammen med venner på "vanlig" måte i tillegg til at man kan spille litt. Kanskje det er dette din mor prøver å få fram. Hun mener det sikkert ikke vondt men likevel så kjenner du at du blir veldig sint og dette resulterer i mye kjeft - alt dette høres ut som en vanskelig og kjip sirkel som dere har kommet inn i. 

Det at du tenker på å ta ditt liv er alvorlig. Du sier selv at det høres "dumt" ut å ta livet sitt pga spill - og det høres i alle fall skremmende ut. Mange som har selvmordstanker ønsker å komme seg vekk fra vonde følelser og blir desperate i sin tankegang. Kanskje er det slik for deg at det sinnet du kjenner på ønsker du å komme deg vekk fra. Det å ta sitt eget liv er noe som ikke kan tas tilbake. Det å få det bedre med følelsene sine og i kommunikasjonen hjemme er noe som kan endres. Det er veldig viktig at du ikke følger tankene dine om å ta ditt eget liv. Jeg tror du trenger å finne ut av hvordan du kan regulere følelsene dine slik at de ikke tar helt overhånd. 

Jeg legger også merke til at du skriver at "alle andre får lov til". Dette er noe som er vanlig å kjenne på når man selv synes man mangler noe i livet. Ofte er det slik at det "alle andre" får lov til kanskje ikkje stemmer helt. Det er lett å henge seg opp i de detaljene man ønsker å se (alle som får lov) og så glemmer man detaljer man ikke ønsker å se (at de kanskje ikke gjør det hele tiden, at de kanskje har lite regler på akkurat dette men har veldig strenge regler på andre ting) og så videre. Så jeg tror nok jeg ville stilt litt spørsmålstegn ved å sammenligne din egen situasjon med andre sin fordi det går aldri an å sammenligne helt - i noen familier er det en type regel som står sterkt og i en annen familie kan det være helt andre ting som er strengt/viktig. 

Kanskje trenger du å snakke med noen andre enn din mor om det du opplever. Det kan være vanskelig å snakke om slike store ting i relasjoner der man blir veldig aktivert/sint/får mye følelser fordi det er vanskelig å snakke rolig når man samtidig har så mange følelser. Så et tips er å ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Her jobber det personer som er vant til å snakke med ungdom om alt som er vanskelig - inkludert alt fra vanlige ting som krangler hjemme til alvorlige ting som selvmordstanker. Det er veldig viktig at du ikke følger disse tankene og at du tar kontakt med noen for å snakke. Dersom du får planer om å ta ditt liv må du ringe legevakt på tlf 116 117 eller Alarmtelefon for barn og unge på tlf 116 111. Det er stor forskjell på tanker og på planer - og dersom man får planer om gjennomføring trenger man noen andre som kan hjelpe med å gi råd. 

Ønsker deg masse lykke til og håper at du får hjelp til å finne ut av dette. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill