Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg kvitt data spilleavhengigheten min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! :) Jeg tenkte jeg skulle gå innom, siden jeg kjedet meg. Det har jeg gjort nok av i det siste, og i 2011 så skulle jeg love meg selv å prøve å endre meg selv til det bedre og sånt. Jeg vil først spørre hvordan jeg blir kvitt data avhengigheten min. Når jeg feira jul hos mamma så skulle vi spille et spill og jeg tok med data'en og drev med den samtidig... Det er ikke akkurat bra. Jeg har regna det litt ut og jeg fant ut at jeg bruker i gjennomsnit 9-11 timer på data'en hver dag. Er ikke det sånn litt sjukt. Ikke noe jeg kan skryte av eller si til vennene mine, men jeg trur de vet det. Bare det at jeg ikke har de mest støttende vennene eller noe. Det er veldig veldig viktig for meg! :c - Julie

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er fint at du tar kontakt med oss! Du viser stor styrke som søker hjelp for spillingen din, og det er hjelp å få!

Er det ingen hjemme som følger opp hvor nye du spiller? I så fall er det enda viktigere at du selv klarer å sette noen grenser. For det er mulig.

Om foreldrene dine har fokus på at du skal spille mindre, synes jeg du skal si til dem at du er enig. Og be dem om hjelp til å begrense spillingen din.

Om du ikke har noen hjemme som kan støtte deg, prøv å følge rådene vi har skrevet ned her.


Råd for deg som spiller for mye
Det er viktig at du bestemmer deg for å trappe ned spillingen selv. Tenk nøye gjennom om du virkelig vil gjøre forandringer. Du kan skrive ned en liste over de negative og positive sidene ved å spille. Synes du de negative sidene er større enn de positive? Da kan det hende at du er i ferd med å ta en beslutning om å starte en forandring allerede :)


Hvordan bestemmer du deg?

 • Prøv deg fram med små forandringer først. Du kan prøve å være spillefri én dag, eller spille et annet sted enn der du vanligvis spiller.
 • Fortell om at du skal kutte ned på spillingen til noen som er viktig for deg.
 • Minn deg selv om hvorfor du vil slutte.
 • Sett en dato for når endringen skal skje. Det bør ikke være for langt fram i tid.
 • Legg til rette så du kan nå målet ditt: Noen tips er å fylle tiden med annet den første tiden
 • Gi deg selv belønninger! Dette kan du få hjelp til av de hjemme hos deg. Unn deg et kinobesøk, noe godt å spise, eller noe annet du liker godt hvis du klarer å la være å spille i en uke.


Registrere spilleepisoder
En nærmere kikk på spillevanene dine er et skritt på veien mot å ta kontroll over spillingen. Du blir bedre kjent med spillevanene dine hvis du skriver ned spilleepisodene. Skriv ned når du spiller og hvor lenge. da er det lettere å få oversikten.

Her er noen spørsmål du kan stille deg selv, når du bruker skjemaet til å se tilbake på uka som gikk:

 • Er det tidspunkt på døgnet jeg spiller mer enn andre?
 • Er det spesielle ting som stresser meg som gir meg spillelyst på disse tidspunktene?
 • Er det spesielle følelser jeg har på disse tidspunktene som setter i gang spillelysten?
 • Er det spesielle spillesteder jeg foretrekker fremfor andre?
 • Spiller jeg mer når jeg er opprørt eller lei meg?Spørsmålene vil gi deg oversikt over hvor og når du vanligvis spiller. Når du blir bevisst på spillemønsteret ditt, vil det også bli lettere å kjenne igjen når du er i risiko for å spille.

Ikke gi opp
Selv om du klarer å slutte eller trappe veldig ned, er det viktig å opprettholde målet.

For mye tid til overs
De fleste som har spilleproblemer har brukt mye tid på å spille og på å tenke på spilling. Når du slutter å spille får du mye tid til overs. Det blir lettere å holde seg unna spillingen hvis du fyller tomrommet med andre aktiviteter. Prøv å tenke tilbake på ting du brukte tid på før spillingen tok overhånd. Hadde du fritidsinteresser som du kunne ta opp igjen? Er det venner og bekjente du ikke er så mye sammen med? Har du lyst til å begynne å trene/være med i en gruppe eller har dy lyst til å være med aktiv ute?

Hjelpelinjen
Du kan ringe Hjelpelinjen for spilleavhengige på telefon 800 800 40 om du vil ha noen å snbakke med om det. Telefonen er for tiden betjent hver dag kl. 0900–2100. Du kan være anonym når du henvender seg til Hjelpelinjen.

Hjelpelinjen har sin egen hjemmeside: www.hjelpelinjen.no

Lykke til!


Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekk om du er avhengig av pengespill

Spillkort (colourbox.com)

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

Les mer

Hva bestemmer aldersgrenser på spill?

Aldersgrenser på spill (pegi.info)

Sur for at du ikke får spille dataspill med anbefalt 16- eller 18-årsgrense? Da bør du få med deg dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill