SVAR
Besvart 11.08.2011 10:12:18
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Du har selv bemerket det som er viktigst her; innsikt i din egen situasjon. Du spiller for mye, du vet det selv, og du ønsker å gjøre noe med det. Da er mye av jobben gjort!
Jeg tar det andre spørsmålet ditt først; det korte svaret er ja. Høy lyd i øretelefoner kan skade hørselen din. Les mer om det i artikkelen om høy musikk i ørene jeg har lenket til under.
Spørsmålet når det gjelder spillingen er om du føler du selv klarer å sette grenser for deg selv - eller om du bør involvere familien din - hvis de kan hjelpe deg. Begynn slik:
- sett opp en plan med alle dagene i uken. Jeg vil du skal ha en bestemt spilletid hver dag - og minst 2 dager spillefri i uken. Prøv også å tenk på andre ting du da vil gjøre i stedet for å spille - slik at du "setter i gang deg selv" med noe annet. Hva det er er ikke så viktig, men jeg synes du skal prioritere å gjøre noe sammen med noen andre, familie eller venner.
- Skoletiden nevner du selv. Med spilling seint og tidlig blir det både vanskelig å komme seg opp om morgenen og frsitende å hoppe over leksene. Et tegn på at spillingen er et problem er hvis den "tar fra deg" noe annet - slik som skole, venner eller andre ting du bryr deg om. Det er derfor viktig at du selv klarer å holde "spille-timeplanen" din.
Alt vil fungere best hvis du kan snakke med og involvere familien din. Det er vanskeligere å gjøre det alene - men du kan klare det.
Hvis du synes dette blir for vanskelig, og du ikke får det til, kan du snakke med noen av disse for å få mer hjelp i praksis:
Hjelpelinjen for spilleavhengige: 800 800 40
Helsesøsteren din på skolen
Legen din
Alle disse skal kunne hjelpe deg videre. Husk; det er ikke flaut å be om hjelp, det betyr bare at du har god selvinnsikt og er sterk. Spill skal være gøy - ikke vanskelig.
Lykke til!
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Mange av oss skader hørselen vår med høy musikk uten å være klar over det. Her får du huskereglene for å høre på musikk og være snill med ørene dine samtidig.
Les mer
attach_file
Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre og hva symbolene på spille betyr? Da bør du få med deg dette.
Les mer
attach_file
Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.
Les mer