Det er mange grunner til at noen får et usunt spillmønster. For det første må man se på hvordan noen av spillene er bygd opp eller konstruert. Problemspilling er veldig ofte knyttet opp mot MMO. I disse spillene spiller man sammen med andre på nett og er derfor del av en vennegjeng eller et samfunn. Vennskapet forsterkes ved at man chatter med hverandre.
Innenfor hvert enkelt lag har man klart definerte roller, og de andre er derfor avhengig at du er med på ulike oppdrag. Derfor vil man ikke skuffe de andre ved å logge av. Det er også viktig å være med på «alt» som skjer i spillet. Man vil ikke gå glipp av et raid eller det å drepe en vanskelig boss. Når man dreper en boss får man i tillegg XP, penger og gjenstander, noe som øker statusen din i spillet.
Men kanskje den viktigste grunnen til at det kan være vanskelig å slutte er noen spill ikke har en «slutt». Spillene er evigvarende og fortsetter selv om du logger deg av. Mange ønsker å være en del av denne verden som de mestrer og har status, og det kan for noen være veldig vanskelig å rive seg løs fra spillet.
Som sagt er det mange grunner til at noen utvikler et usunt spillmønster. For noen er dette også en flukt fra andre problemer. Hvis man ikke har det bra hjemme eller sliter på skolen da kan det å spille være en flukt fra en vanskelig hverdag. Hvis man blir mobbet kan man i den virtuelle verden skape seg en karakter som slipper unna dette. Og man kan derfor leve et annet liv som kanskje føles «problemfritt». Det er derfor som regel ikke spillet i seg selv som er problemet, men det kan være en del av et større problem i den som spiller sitt liv.
Så vidt jeg vet er det ikke noe som tilsier at gutter blir lettere avhengig av spill. Men det er nok flere gutter som spiller dataspill, kanskje fordi mange spill dreier seg om «gutteting». Derfor hører man ikke så ofte om jenter som har problemer med dataspill.
Hvis du kjenner noen som har problemer kan du tipse de om Hjelpelinjen for spilleavhengige på telefon 800 800 40. De har åpent hele døgnet. Der vil helsefaglig personell svare deg og hjelpe deg videre. Det kan være greit å prate med noen som ikke er venner eller familie og som har virkelig peiling på hva de snakker om.
Til slutt er det viktig å påpeke at det er veldig få som virkelig får et problem med dataspill. Det er ca. 1 prosent av de mellom 12 og 18 år som spiller regelmessig som får et problem. De aller fleste barn og unge bruker dataspill kun som en positiv aktivitet.
Vennlig hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no