SVAR
Besvart 29.09.2018 11:31:50
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det er leit å høre at du har fått slike vanskelige tanker i forbindelse med mat og spising. Selv om man ikke skal spise for mye søtsaker og fastfood, må man kunne unne seg litt innimellom uten å få dårlig samvittighet for det. Det er slitsomt å fokusere på kalorier og det er ikke å anbefale for en ungdom å gjøre dette.
Du sier du vurderer å finne noen som kan hjelpe deg. Jeg synes absolutt du skal snakke med noen om det du strever med. Jeg foreslår at du ber om hjelp på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøstere er vant med å veilede ungdommer i temaer som omhandler kropp, kosthold og spising.
Det kan være lurt at dere finner ut hva du får i deg i løpet av dagen og om du får nok energi i måltidene dine. Du sier ikke noe konkret om hva du spiser igjennom en dag, men jeg vet at for lite energi i måltider kan gi økt fokus på og intense tanker om mat, i tillegg til stadig sult. For lite mat over tid vil også senke forbrenningen. Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig med mat i måltidene, i tillegg til at det må spises ofte nok. Dette kan være lurt å vurdere sammen med helsepersonell hvordan og hva du bør spise, slik at du reduserer sultfølelsen. Det kan også være lurt å snakke om hvordan aktivitetsnivå du bør legge deg på for å holde en sunn vekt.
Om du synes det er vanskelig å ta opp disse tingene kan du vise det som er skrevet her.
Jeg legger ved noen artikler jeg synes du skal lese.
Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer