Hopp til hovedinnholdet

Gjesteplass på vgs. i Oslo kommune/fylke?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jente på 13 med skilte foreldre. Siden foreldrene mine har 2 barn har de på en måte fått "ansvaret" for 1 hver. Min mamma fikk ansvaret for meg. Jeg har alltid gått på skole i Oslo, men mamma har flyttet ut av Oslo kommune, og inn i Bærum kommune. Jeg har mistet skoleplassen min i Oslo, men jeg lurte på om det er mulig for meg å søke skole plass på en skole i Oslo, selvom jeg bor i Bærum. (ungdomsskole)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Regelen er dessverre slik at skoleplassen - og derav retten til den - følger stedet der du bor. Det vil si at hvis du er folkeregisterregistrert i Bærum kommune, er retten din til vgs. eller en ungdomsskoleplass i Akershus fylkeskommune (vgs.) eller Bærum kommune (ungdomsskolen).

Hvis du vil gå på skole i Oslo kommune/fylke, må du enten flytte til din far eller så må de foresatte/foreldrene dine søke om gjesteplass for deg i nabokommunen/fylket. Dette må først godkjennes i eget fylke/egen kommune. Da virker reglene slik at stedet der du bor (enten kommunen eller fylket) betaler pengene som en skoleplass koster - i ditt tilfelle at Bærum kommune eventuelt betaler Oslo kommunen for "din skoleplass" i Oslo i ungdomsskolen, eller at Akershus fylkeskommune betaler Oslo fylke for en gjesteplass for "din skoleplass" for deg der.

Disse reglene er ganske strenge, så det er ikke sikkert at dere vil få et positivt svar på en slik søknad.

Den "tryggeste" måten å få en skoleplass i Oslo er faktisk å flytte til far.

 

Uansett - lykke til! 

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune