Hopp til hovedinnholdet

Bytte til norsk statsborgerskap

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente med polsk statsborgerskap. Jeg har tenkt litt på det å endre statsborgerskapet til norsk, siden jeg har bodd i Norge siden jeg var 5 og jeg har fullført grunnskole og vidregående her. Men i så fall. Jeg vet at man kan bytte statsborgerskap så lenge man utdanner uten å ta eksamen, men hvis man ikke utdanner seg så man ta eksamen. Det jeg lurte på er om vis vi sier at jeg blir ferdig med utdanningen og så bestemmer meg for å bytte statsborgerskap, må jeg ta den eksamen? Gjelder det meg som har fullført alle klassene fra 1-10 og vgs1-3 i Norge ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter det jeg har klart å finne ut er det en obligatorisk test man må ta når man søker om norsk statsborgerskap. Om denne testen også må tas av personer som har gått på skole i Norge vet nok UDI, så jeg vil anbefale deg å kontakte dem og spørre om dette.

I tillegg er det en del vilkår som må være oppfylt for at du skal kunne få norsk statsborgerskap. Blant annet må foreldrene dine søke for deg hvis du skal søke før du fyller 18 år. I tillegg til dette må du løses fra det polske statsborgerskapet ditt før du kan få norsk statsborgerskap. Grunnen til dette er at vi har regel i statsborgerloven som sier at man ikke kan ha to statsborgerskap samtidig. Det er noen unntak fra denne regelen, men de unntakene vil nok ikke gjelde i din situasjon.

Du kan lese mer om vilkårene for å få norsk statsborgerskap på nettsidene til UDI. Her finner du også kontaktinformasjonen deres slik at du kan kontakte dem og spørre dem om du må ta statsborgertesten.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune