Hopp til hovedinnholdet

Er jeg norsk statsborger selv om jeg har utenlandsk pass?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg har lyst å begynne i HVU, men jeg er usikker på en ting. Jeg er født i Nederland, og har bodd i Norge i 5 år. Moren min er nederlandsk, og jeg har nederlandsk pass. Faren min er norsk, og søsteren min er født i Norge, men har nederlandsk pass. I følge mine foreldre eier jeg både nederlands og norsk statsborgerskap. De sier jeg automatisk ble norsk statsborger fordi halve familien min er norsk. (Søsteren og faren.) Søsteren min er norsk statsborger, og selv om hun har nederlandsk pass får hun stemmebrev osv fra Norge. Stemmer det at jeg også er norsk statsborger da, selv om jeg har utenlandsk pass? Og må jeg ha norsk pass for å bli med i forsvaret, eller trenger jeg kun norsk statsborgerskap? Jeg har også lest at med dobbel statsborgerskap at jeg kan få både nederlandsk og norsk pass, stemmer det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det med pass og statsborgerskap må du ta kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) for å avklare. Pass er ikke vesentlig for en tjeneste i Forsvaret. Det som er viktig er at du er norsk statsborger.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Vernepliktsverket, www.forsvaret.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stat og kommune
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stat og kommune