Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å nekte meg tilgang på stipendet mitt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine lar meg ikke få tilgang til stipendet, verken gidder de å ta ut penger for meg og de vil ikke gi meg tilgang til den gjennom bankkort. Jeg kan ikke engang kontonummeret. Jeg er svært sikker på at de kommer til å ta ut penger ut av kontoen min uten at jeg får vite noe. Hva kan jeg gjøre? Har de engang lov til å gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldre har plikt til å betale alle utgifter for barna sine helt til de er ferdig med videregående opplæring. De har det som kalles «fostringsplikt» for barna. Det står i barneloven § 66.
For å sikre at alle får rett til videregående opplæring, så gir Statens Lånekasse for utdanning ulike stipend og lån. For eksempel skal utstyrsstipend gå til å dekke utgifter til bøker og PC, reisestipend til transport, mens grunnstipend og lån gis dersom foreldrene tjener lite. Stipend og lån skal sikre at elevene får rett til, og fullfører, videregående opplæring. Pengene skal ikke brukes fritt til andre formål.

Selv om du har rett til å bestemme over skolegangen din selv, så har foreldre myndighet over barna frem til de fyller 18 år. Det betyr at de skal hjelpe deg å gjøre gode valg. Dersom de er redd du ikke vil bruke stipendet til skole, men andre formål , kan det være grunnen til at de mener de skal disponere stipendet ditt for deg. Dersom de allerede har lagt ut for alle utgifter, så kan det være de mener de har rett på tilbakebetaling fra lånekassen når stipendet kommer. Det foreldrene dine ikke kan gjøre er å kreve at du selv dekker noen av utgiftene. Det er foreldrene som skal betale for alt som ikke dekkes av Statens Lånekasse.

Vi vet ikke hva som er skjedd i ditt tilfelle. Vi foreslår at du snakker med din foreldre slik at du kan få vite hva som skjer med pengene, og hva de brukes til.
Dersom dere ikke blir enige, så kan dere kontakte Familievernkontoret. Familievernkontoret kan gi råd og komme med forslag til løsninger.

Når  du fyller 18 år har  foreldrene dine fortsatt fostringsplikt for deg dersom du går på videregående skole, men de har ikke lenger foreldremyndighet over deg. Du kan da opprette din egen konto og be Statens Lånekasse utbetale stipend og lån direkte til deg.

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte