Hopp til hovedinnholdet

Jeg og kjæresten venter barn, har ikke jobb eller leilighet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! jeg lurte på om det er noen muligheter for meg å få penger nå i graviditeten og etter fødsel. Jeg har gått ferdig VG2 helsearbeiderfag, men ingen læreplass. Kjæresten min er ferdig utdannet, men vi kommer til å slite om det er kun han som kan forsørge både meg og babyen. Vi må også finne oss leilighet før babyen sin ankomst som er i januar, men siden jeg ikke har noe jobb, så er det kun han som får lån. Jeg er veldig bekymret på hvordan dette skal gå, og ser ganske mørkt på det siden vi ikke har så masse muligheter siden leiligheter er så dyre. Hadde virkelig satt pris på svar, og om det er noen muligheter hvor jeg kan søke om noe penger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Gratulerer med fullført skolegang, nå er det praksisen som gjenstår. Du skriver at du ikke har læreplass. Har du vært i kontakt med rådgiver på skolen om dette og hva slags alternativer som finnes?

Det er viktig at du fremover søker på alle typer jobber som du kan være kvalifisert til å jobbe i. Arbeidsgivere har ikke lov til å ikke ansette deg kun fordi du er gravid. I forbindelse med fødsel så har du enten rett til foreldrepenger eller engangsstønad fra NAV.

Vi anbefaler deg å stille spørsmålet ditt også til NAVs foreldrepengespesialister, og det kan du gjøre via chat, Facebook (NAV Foreldrepenger) eller ved å ringe oss på tlf: 55 55 33 33, tastevalg 4.

Hvis du ikke har vært i jobb tidligere, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp. Dette er en midlertidig stønad, og skal dekke kun det mest nødvendige. Det er lurt hvis dere begge to går innom NAV kontoret der du bor for en samtale med en veileder om hvilke muligheter som finnes.

Dere kan også ha rett til bostøtte når dere har funnet dere en leilighet.

Hvis du har flere spørsmål, ta gjerne kontakt med oss på tlf: 55 55 33 33, tastevalg 1.

Vi ønsker dere lykke til videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte