Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å kjøpe mitt eget hus.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på hvordan dette med boliglån foregår, har arvet penger noen år tilbake og skal flytte for å studere, og tenker det er lurt å investere i ett lite hus som kan være mitt eget siden jeg sløser ekstremt mye penger på å leie en leilighet i mange år. Tenker ett lite koslig hus jeg kan ha veldig lenge, og så fikse opp senere og selge igjen. Har sett de ligger på ca 1.500.000. Jeg arvet 800.000, og kan ta studielån på 200.000 per år, sant? Og kan jeg bruke studielånet til å betale det ekte lånet jeg tar på resten jeg trenger for å kunne kjøpe huset? Siden det trenger jeg ikke å begynne å betale tilbake før jeg er i fast jobb. Beklager det er så rotete skrevet, vet ikke helt hvordan jeg skal formulere alt dette haha. Og, hva ligger stipend ca på hver måned når du flytter langt bort, altså til annet fylke og skal studere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Om lån og stipend (Lånekassen):
200 000,- i studielån per år er nok litt høyt. Basisstøtten for ett år er på kroner 103 905,- per undervisningsår. I noen tilfeller så kan man få mer, for eksempel ekstra lån til skolepenger. Du kan lese mer om hvor mye du kan få på Lånekassen sine hjemmesider.

Om kjøpe av bolig (Husbanken):

Dersom du skal kjøpe bolig trenger du vanligvis et boliglån i bank. Når banken skal vurdere om de vil gi deg lån vurderer de to ting:

1. Om du har egenkapital: Det er krav om at de som kjøper bolig har egenkapital som minst utgjør 15% av kjøpesummen. Du har en god del egenkapital, så du oppfyller dette kravet.

2. Du må ha tilstrekkelig høy inntekt til å kunne betale de månedlige utgiftene på boliglånet ditt ved siden av andre faste utgifter på boligen og det du trenger å leve for ellers. Så lenge du studerer er inntekten din lav. Spørsmålet er om banken din mener at studielån, stipend og eventuell ekstrajobb du har ved siden av studiene er tilstrekkelig til å dekke alle utgifter. For å få vite det må du snakke med banken din og høre hva de sier.

Lykke til!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen og Husbanken i samarbeid med ung.no

Hei!

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte