Hopp til hovedinnholdet

Stryker i flere fag - vil jeg få studielån?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har havnet i en kjip situasjon. Har greid å stryke i flere fag. Er midt i mitt andre år på bachelor i universitetet. Må ta opp 6 fag, jeg har tenkt at jeg tar opp 1-2 fag for hvert semester/halvår. Men da blir jeg ikke ferdig før høst 2020, og bachelorgraden skal være ferdig vår 2020.. også usikker men tror jeg skal ta master etter bacheloren. Så jeg er veldig bekymret og stresset, usikker på hva jeg bør gjøre. Må vel evt ta å bruke ekstra tid/ett eller to ekstra semestre på å fullføre bacheloren for å ta opp alle fagene jeg mangler. Men hvordan fungerer det? Går det fint, også med tanke på lånekassens støtte med stipend og lån osv? Vet jeg har dummet meg veldig ut med dette, men jeg tror jeg kan greie å ta opp disse fagene om jeg skjerper meg og fokuserer fremover. Bare redd jeg har mye lån å betale tilbake pga situasjonen? At jeg ikke får all stipendet jeg normalt egentlig skulle fått siden jeg kommer til å måtte bruke lenger tid på å fullføre? mvh jente, 20

Besvart 12.01.2019 15:05
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner at du blir bekymret, men dette er ikke en så uvanlig problemstilling, og det vil nok gå fint! 

Når det gjelder Lånekassen, så er det viktigste at du ikke blir for mye forsinket. Dersom du får støtte til flere studiepoeng en det du tar, så regnes det som forsinkelse. Så lenge den samlede forsinkelsen ikke blir mer en 60 studiepoeng, så har du fortsatt rett til støtte.
Du kan lese mer om dette på Lånekassen sine hjemmesider.

Med andre ord kan du være opp til ett år (60 studiepoeng) forsinket, og fremdeles få studielån. Det viktigste er at du ikke kommer over denne grensen, da kan Lånekassen holde tilbake studielånet. 

Jeg som svarer deg nå var i akkurat samme situasjon som deg i min tid, og valgte å ta 40 studiepoeng noen semestre i stedet for 30, for å "spise" inn forsinkelsen. Det er en mulighet. Med litt motivasjon og innsats så har du mulighet til å ta igjen forsinkelsen - og du vil kunne få studielån så lenge ikke forsinkelsen overskrider ett år, tilsvarende 60 studiepoeng. 

Vi tenker at du fint kan kontakte studiekonsulent ved lærestedet ditt, og starte å legge en plan for de neste semestrene. Les på Lånekassens sider også, og se hvilke regler som gjelder konkret for forsinkelse. 

Det høres ut som at du er klar for å stå på og gjøre en innsats - og det er bra! :)

Lykke til, bare spør oss igjen!

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Og Utdanningsrådgiver, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte