Hopp til hovedinnholdet

blir stipendiet omgjort til lån om jeg stryker?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Dersom man har mottatt stipend fra lånekassen og stryker på eksamen, kan stipendet da bli omgjort til lån? Og er jeg (eller skolen) pliktig til å si ifra til lånekassen om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du skriver ikke om du er elev på videregående eller om du er student.

 

Hvis du er elev på videregående, blir ikke tidligere mottatt stipend fra Lånekassen omgjort til lån fordi om du stryker på en eksamen. Du har imidlertid plikt til å informere Lånekassen hvis du ikke følger utdanningen som planlagt. Skolen melder fra til Lånekassen når elever har stort fravær. Dersom du har et for stort fravær, kan vi stoppe utbetalingene til deg. Når du har sluttet på skolen, har du ikke rett til penger fra Lånekassen. Dersom du avbryter et skoleår, kan for mye utbetalt stipend bli gjort om til lån, og vi kan kreve at du betaler pengene tilbake straks.

 

Hvis du er student i høyere utdanning, er reglene annerledes. Borteboere (som bor for seg selv) får støtten utbetalt som lån, men etter eksamen blir 40 prosent av beløpet omgjort til stipend, forutsatt at du består eksamen i fag som tilsvarer full studiebelastning (og ikke bor sammen med foreldrene dine). Består du bare deler av utdanningen, vil du få delvis omgjøring. Tar du færre studiepoeng enn du har fått støtte til, blir du  registrert som forsinket. I disse eller andre spesielle tilfeller kan du fortsatt få full omgjøring, men på et seinere tidspunkt. Du kan lese mer om omgjøring på lanekassen.no

 

Uansett om du er elev eller student, bør du alltid melde fra til Lånekassen dersom du

·         slutter eller tar en pause i utdanningen

·         bytter skole eller studieretning

·         flytter hjem til foreldrene dine

 

Den enkleste måten å melde fra til Lånekassen på, er å sende oss en e-post inne på Dine sider. Hvis du lar være å melde fra, eller gir feil opplysninger, kan Lånekassen gjøre om til lån det du har fått for mye i stipend og kreve pengene tilbake. Du kan også nektes mer støtte til utdanning.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte