Hopp til hovedinnholdet

Wtøtte fra staten? familien er fattig og jeg bor for meg selv

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 16år som nå har flyttet for meg selv. Jeg går i 10 klasse, men jeg klarer ikke å bo hos mamma på grunn av lillebroren min, som har ADHD og angst. Vi har utrolig dårlig økonomi. Vi har ikke bil, vi har ikke penger til nye klær til oss mer enn kanskje 1 gang i året. Vi har aldri råd til ferie eller noe, som alle andre har. Jeg blir sett ned på på skolen og er ganske lei av det. Jeg får ikke jobb her. Og har søkt overalt. Er det mulig og få støtte fra staten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Dette skjønner jeg at ikke er noe godt for deg! Siden du går i 10. klasse så bør du først sjekke hvor mye støtte du kan få hos Lånekassen fra høsten når du begynner på videregående. Hvor mye stipend man kan få er avhengig av foreldrenes samlede inntekt og formue. Bruk støttekalkulatoren til å finne ut hvor mye støtte du kan søke om.

 

Hvis du begynner i videregående utdanning fra høsten av, kan du ha rett til flere typer stipend og lån fra Lånekassen.

Den enkleste måten å finne ut hvor mye akkurat du kan få til sammen i støtte fra Lånekassen, er  som sagt å bruke Lånekassens støttekalkulator. Der fyller du blant annet ut utdanningsprogrammet ditt, om du bor hjemme hos foreldrene dine eller ikke og hvor mange søsken du har. I tillegg må du fylle ut foreldrene dine sin inntekt og formue. Spør foreldrene dine om de kan sjekke likningsattestene sine for 2009, slik at du får fylt inn riktig sum.

1) Alle elever som går i vanlig videregående skole har rett til et lite utstyrsstipend fra Lånekassen. Dette stipendet utgjør i skoleåret 2011-2012 mellom 890 kr og 2 860 kr, avhengig av hvilket utdanningsprogram man går. Les mer om utstyrsstipend på lanekassen.no

2) Du kan søke om grunnstipend på inntil 1 940 kr i måneden og lån på inntil 1 350 kroner i måneden. Har foreldrene dine lav inntekt, noe du skriver at moren din har, får du mer penger fra Lånekassen enn om de har høyere inntekt. Dette kalles behovsprøving. Hvor mye du får utbetalt, avhenger også av hvor mange søsken du har under 19 år. Les mer om beregning av grunnstipend på lanekassen.no

3) Du kan også ha rett til bostipend på 3 850 kroner i måneden. I tillegg til at du ikke bor sammen med noen av foreldrene dine, må du oppfylle minst ett av disse kravene:

· Mer enn fire mil mellom hjem og skole
Hvis avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen er fire mil eller mer hver vei, vil du ha rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av avstand.

· Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer mellom hjem og skole
Hvis avstanden er mindre enn fire mil mellom foreldrehjemmet og skolen, men reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen er minst tre timer tur-retur hver dag, har du rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av reisetid.

· Særlige forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme.

Kanskje kan det siste kravet; særlige forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går på videregående, være aktuelt for deg. Særlige forhold kan for eksempel være alvorlige konflikter i hjemmet som gjør at du blir hindret i å gjennomføre utdanningen (men vær klar over at konflikter og uenighet som blir sett på som vanlig mellom barn og foreldre, ikke er omfattet). Særlige forhold skal alltid være dokumentert, for eksempel fra PP-tjeneste, sosialkontor, familierådgivningskontor eller psykolog. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med rådgiveren på skolen din for å få hjelp til hvordan du eventuelt skal gå fram. Du kan lese mer om bostipend på lanekassen.no

Når du bor borte (borteboer), kan du altså (i tillegg til utstyrsstipend) ha rett til:

Bostipend: 3 850 kroner per måned
Grunnstipend: Inntil 1 940 kroner per måned
= Sum stipend: Inntil 5 790 kroner per måned
+ Lån (borteboer): Inntil 1 350 kroner per måned
= Sum stipend/lån: Inntil 7 140 kroner per måned

NB! Regnestykket over inneholder maksimalbeløpene du kan få utbetalt i grunnstipend og lån som borteboer for neste skoleår.
Alle elever søker om stipend på nett. Fristen for å søke stipend for skoleåret 2011-2012 er 15. november. Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipend allerede ved skolestart i august. Hvis du har ungdomsrett og har søkt opptak på vigo.no til en offentlig videregående skole, er det enkleste å klikke seg direkte fra vigo.no inn på Lånekassens elektroniske søknad samtidig som du takker ja til skoleplassen på vigo.no. Er du allerede kunde i Lånekassen har du også tilgang til søknaden inne på Dine sider. Man må logge inn med MinID for å søke. Les mer om hvordan du logger deg inn på Dine sider på lanekassen.no Når vi behandler søknaden din, vurderer vi automatisk alle stipendtyper du kan ha rett til.

 

Utover støtteordningene fra Lånekassen så er det dine foreldre som kan sjekke om de har rett til noe støtte fra NAV. Så lenge du er under 18 år så kan ikke du selv søke om noe slikt. Imidlertid kan mamman din kontakte sitt lokale NAV-kontor for en prat om det finnes bedre løsninger i hennes situasjon.

 

Du skal ikke bli sett ned på, så dette er det viktig at du sier i fra om til noen voksne du stoler på. Jeg skjønner at du tenker mye på disse tingene, og det er ikke godt å bekymre seg slik du gjør nå. Mange som har det litt vanskelig synes det er godt å ha noen å snakke med. Det kan også være god hjelp i å snakke med helsesøster, lærer eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted. Der har de lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg.

Hilsen utdanningsrådgiveren og Lånekassen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte