Hopp til hovedinnholdet

Skal ut i praksis, bor hos foreldrene. Gir lang reisetid rett til stipend?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går et studie hvor vi er praktikanter et helt semester. Ettersom det ikke er praksisplass til alle i byen vi studerer blir de fleste tvunget ut av byen, og vekk fra boligene sine. Jeg er "heldig", selv om jeg blir tvunget vekk fra studiestedet mitt og hjemmet mitt.. For jeg har tenkt å bo hos foreldrene mine der jeg er fra det semesteret. Det er likevel ca 1,5t med pendling hver vei til praksisplassen! Siden jeg og samboeren min leier sammen der vi studerer, og vi nekter å flytte pga praksisen min (siden det bare er snakk om et semester, og det er klin umulig å finne et billig sted)så har vi tenkt å beholde stedet.. Hva er reglene på dette? - Jeg skal bo hjemme hos foreldrene mine. - Jeg har tenkt å søke fullt stipend og lån. - Jeg får lønnet praksis (skal selvfølgelig betale skatt, og tjener under grensen før man mister retten til stipend) - Jeg skal betale samme husleia til samboeren min så vi får beholdt hjemmet vårt selv om jeg har praksis på andre siden av landet. Jeg har vel strengt tatt ikke rett på bortebostipend siden jeg skal bo hos foreldrene mine, men samtidig så mener jeg at jeg har det. 1. jeg kommer til å bruke akkurat de samme utgiftene selv om jeg bor hjemme (1300kr i kollektivkort pr mnd), husleie, mat, trening, og andre småting. 2. Jeg studerer på en høyskole. De tvinger meg ut av situasjonen min.Jeg er student i denne byen, ikke hjemme. Det er belastning i seg selv å måtte bo hjemme igjen, pendle 3 timer hver dag, betale husleie et sted du ikke bor, og ikke minst være borte fra samboeren min. Og det med lønnet praksis kan ikke jeg noe for. For min del ville jeg heller hatt vanlig semester, men slik er det ikke. Setter pris på om dere kan svare på dettte. Vi er mange i klassen min som er i samme situasjon. Ingen ønsker å bli tatt som "lånekassetyver" når vi faktisk bruker akkurat de samme pengene som før, bortsett fra at vi sover i en annen seng enn vår egen..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiNår du går på høyskole, går du inn under reglene for høyere og annen utdanning. Etter dette regelverket er det ikke noe eget bostipend, dette er en ordning for de som faller inn under reglene for videregående opplæring.

Etter reglene for høyere og annen utdanning vil man kunne få samme sum i støtte fra Lånekassen, uavhengig om man er borteboer eller hjemmeboer, men dersom man er bosteboer vil en andel av lånet, opp til 40%, kunne gjøres om til stipend etter eksamen.

 

Lånekassen har ingen egen støtteordning for dagpendling.

 

Så dersom du søker om fullt lån og stipend vil du få samme sum i støtte, men vil gå glipp av omgjøring i etterkant det semesteret du bor hjemme.


 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte