Hopp til hovedinnholdet

To jenter, vil flytte ut i hybel sammen. Er det mulig å søke om støtte?

Jente 15 år
 

Spørsmål

To jenter, vil flytte ut i hybel sammen. Er det mulig å søke om støtte penger? Har foreldre nødt til å betale, eller kan de bare si ja, også må vi betale alt selv? Om de sier nei, kan vi ta kontakt med profesjonelle og be om hjelp? Tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Så lenge dere er under 18 år, må foreldrene deres samtykke til at dere flytter, samt hjelpe til med alt det praktiske. Lag også avtaler for økonomien. Du kan heller ikke undertegne husleiekontrakt eller liknende så lenge du er under 18 år. Det er altså viktig at du snakker med foreldrene dine så tidlig som mulig i planleggingsprosessen. Du kan ikke flytte hjemmefra mot deres vilje. Les mer om disse reglene i artiklene under dette svaret.

 

Er du elev med ungdomsrett på videregående skole kan du ha rett på ulike typer stipend:

 

Utstyrsstipend

Har du ungdomsrett har du krav på utstyrsstipend. Hvor mye du får avhenger av hvilken utdanning du velger. Les mer her.

 

Grunnstipend

Noen har rett til grunnstipend, i tillegg til utstyrsstipendet. Grunnstipend er et behovsprøvet stipend som avhenger av dine foreldres inntekt og formue. Derimot har det ingen betydning hvorvidt dine foreldre er skilt eller ikke. Det er deres samlede inntekt og formue som teller. Du kan lese mer om det her.

 

Bostipend

Hvis du skal bo hjemmefra, kan du ha rett til bostipend. Bostipendet utgjør i 2012/2013 kr 3920 pr. måned. For å få bostipend må du oppfylle minst ett av følgende krav:

  • Skolen ligger mer enn fire mil fra foreldrehjemmet
  • Du har mer enn tre timer samlet reisetid hver dag
  • Det er særlige forhold som gjør at du må bo borte under utdanningen

 

Særlige forhold kan være alvorlige konflikter eller andre forhold som gjør at du ikke klarer å gjennomføre utdanningen. Konflikter og uenighet som blir sett på som vanlig mellom barn og foreldre, er ikke omfattet. Særlige forhold må alltid dokumenteres med en bekreftelse fra for eksempel PP-tjeneste, sosialkontor, familierådgivningskontor, psykolog eller helsesøster

 

Når du søker om stipend, sjekker Lånekassen automatisk hvilke stipender du har rett på.

 

Les mer om hvor mye du kan få her.

Bruk også Lånekassens støttekalkulator.

Les mer om ulike stipend i artiklene under dette svaret.

HER er informasjon om hvordan du søker.

 

Utover støtteordningene hos Lånekassen, finnes ingen generelle ordninger for støtte til å flytte hjemmefra mens man går på videregående. Dine foreldre har et økonomisk forsørgeransvar fram til du fullfører videregående, så en eventuell flytting bør du diskutere godt med dem på en gjennomtenkt og saklig måte. Dere må altså sammen regne på det økonomiske, sette opp budsjett etc. I tillegg er det vanlig at man skaffer seg en deltidsjobb ved siden av skolen, sommerjobb der man sparer opp penger i ferien etc.

 

Håper dette kan hjelpe deg litt på vei. Lykke til videre!Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte