Hopp til hovedinnholdet

Har en venn på 13 år som strever. Hvordan kan jeg hjelpe?

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn på 13 år som har begynt å røyke. Jeg fikk snap kvart på tre i natt der hun røyket. Hun sliter veldig fra før av og flyttet for ikke så lenge siden til en egen leilighet med moren siden hun ikke kunne bo hos besteforeldrene lenger der hun har bodd i et år allerede. Jeg vet ikke hvordan hun har fått tak i røyken og hun er allerede koblet inn hos BUP. Det har blitt vurdert i det siste om hun skal legges inn på psykiatri. Jeg har et samarbeid med foreldrene der vi til tider utveksler informasjon siden hun stoler mest på meg så jeg får vite en del ting som de bør vite om. Hun sliter med kraftige tvangstanker, depresjon og viser flere tegn på en spiseforstyrrelse. Hun er suicidal og jeg var bekymret for dette og tok da initiativ til å prate med dem i november. Jeg er usikker på hva jeg bør gjøre. Hun vil garantert ikke ha hjelp og er redd for at hvis jeg sier det til foreldrene vil de ta det opp med henne og dermed avsløre meg. Hvordan kan jeg hjelpe i en slik situasjon?

Besvart 28.05.2019 17:05
 

Svar
Hei du, 15 år. 

Tenk så heldig denne jenta er som har deg som venn! Det var kanskje du som i november fortalte foreldrene om hvordan hun egentlig hadde det og at hun fikk hjelp? Det er veldig godt gjort av deg!

Det er så bra at jenta er kommet inn på BUP! 

Det er vanskelig å gi deg eksakt råd i denne situasjonen. 

Jeg forstår at du er i et dilemma med tanke på å si noe til foreldrene at hun røyker, versus å ikke si noe, og beholde relasjonen du har med henne. 

Hvis du forteller foreldrene at hun røyker, kan det være at hun forstår at du har sagt det. Da kan relasjonen dere har svekkes, eller i verste fall brytes, fra hennes side. 

Hvis du ikke forteller det, kan hun kanskje fortsette med det en stund, før det blir oppdaget. Sjansen for at det oppdages er ganske stor på grunn av lukt fra hår, klær og munn, og behovet for penger for å kjøpe sigarettene. 

Kanskje er det beste du kan gjøre, å motivere henne for ikke og røyke? Da beholder du relasjonen du har med henne, samtidig som du prøver å hjelpe. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Når du sier ting høyt, og samtidig får gode innspill og spørsmål, vil det være lettere å ta en avgjørelse. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk