Hopp til hovedinnholdet

Er vape med 70mg nikotin ulovlig, er det farlig?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en kompis som vaper på 70mg nikotin, det er utrolig mye og han er vandt til det. Er dette farlig eller helseskadelig? Er det mot Norge sin lov å ha over 70mg nikotin i en e cigarett?

Besvart 17.08.2019 10:46
 

Svar
Hei gutt 15 år!

 
70mg/ml nikotin i vape er mye, ja. I EU er det ikke tillatt å ha mer enn 20mg/ml nikotin i væsken man vaper.
 
Det er lett å bli avhengig av nikotin, særlig når man er ung. Avhengigheten er slitsom å leve med, men akkurat hvor alvorlig det er å få i seg nikotin er litt uklart. Forsøk på dyr har vist at nikotin kan være negativt for hjernens utvikling hos unge dyr. Det er et argument for at man ikke bør begynne med tobakk eller vape med nikotin før man er ferdig utvokst. Hjernen er ikke ferdig utviklet før i 20-åra.
 
Å vape er mindre skadelig enn å røyke, men det betyr ikke at det er helt ufarlig. Vaping er faktisk så nytt at ingen vet hva konsekvensene blir på lang sikt. Det tar mange tiår med forskning å få sikker kunnskap om for eksempel risiko for kreft og lungesykdom. Det er lite sannsynlig at det skjer noe akutt på når en 15 åring vaper på vanlig måte. Du trenger ikke være redd for at vennen din skal bli syk akkurat nå. Å drikke e-væske kan være livsfarlig, så det må man aldri prøve på. Her kan du lese om e-sigaretter og kroppen.

I Norge er det 18 års aldersgrense på vape, så vennen din burde ikke vape. De som har solgt ham vape har brutt loven. Det er også forbudt å selge vape med nikotin i Norge, så hvis han har kjøpt dette i en norsk butikk har de brutt både loven om aldersgrense og loven mot nikotin i vape. Det er lov til å kjøpe litt vape med nikotin til privat bruk fra utlandet, men da skal det være fordi man slutter å røyke og man skal være over 18 år. Vennen din burde aldri ha fått kjøpt dette produktet, hverken i norsk butikk eller fra utlandet. Her kan du lese reglene om å kjøpe e-sigaretter med nikotin (det er komplisert).

Som sagt så er all vape med nikotin ulovlig å selge i Norge og i EU er maksgrensen på 20mg/ml nikotin i væsken man vaper. Norge skal få ny lov som kommer til å ligne på loven i EU, men det er ikke sikkert vår lov blir helt lik. Å lage de nye norske reglene tar dessverre lang tid og det er usikkert når vi får nye regler, kanskje i år eller neste år. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk