Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å bli toller

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg tok fri år ifjor og skal gjøre det samme i år. I år kom jeg inn på internasjonale studier på lillehammer men var ikke interessert i det så jeg tente å slutte det og søke noe som jeg er glad i å jobbe. Jeg vil jobbe som toller i framtiden og lurte på noen spørsmål. 1. må man ha førekort / Manuel førekortet før man søker på det ? La oss si hvis jeg ikke klarer å ha lappen i år, kan jeg da forsatt søke? Og det andre er det greit hvis jeg har automat lappen eller må jeg ha manuel. 2. Jeg fikk høre fra tollevesenet at det ikke blir tollstillinger i år men blir neste år 2019, begynner man i januar eller etter sommeren neste år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt1 Spennende at du tenker på dette. 

Vi anbefaler at du leser om yrket toller her på utdanning.no, som du kanskje har gjort allerede. 

Ellers skriver Tolldirektoratet veldig mye nyttig informasjon på sine sider om hvordan du blir toller - der bør du definitivt lese, og det står det meste du trenger å vite om utdanningen og jobben.

De skriver:

Du må også ha førerkort klasse B. Vi kan vurdere unntak i helt spesielle tilfeller der søkeren er særlig godt kvalifisert. Du som kandidat forplikter deg da til å ta førerkort i løpet av tiden som tollaspirant.

Med andre ord kan det være mulig å få opptak uten førerkort, men hvor du forplikter deg til å ta førerkortet i løpet av tiden som tollaspirant. Likevel vil nok det beste være om du rekker å ta førerkort klasse B før du søker opptak - men det vil altså ikke være umulig hvis du ikke rekker det. 

Vi vet ikke om nye tollere begynner i januar eller etter sommeren dessverre - men det er noe du gjerne kan spørre Tolldirektoratet om! De kan nok svare på det. 

Vårt tips er å lese sidene på Tolldirektoratet nøye, og stille dem spørsmål hvis du har. Og spør oss gjerne igjen også :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll