Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg trene og spise for å få en fin kropp?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har bestemt meg for å begynne å trene. Jeg har allerede begynt litt smått med jogging og trening hjemme i stua. Jeg har veldig lyst til å trene meg til en fin kropp, men samtidig tror jeg det krever mye. Jeg har en del «sideflesk» så tips til hvordan jeg jeg kan trene bort det? I tillegg til det, vil jeg ikke gå på treningsstudio. Det er rett og slett litt for den sosiale angsten. (ganske redd for hva andre tenker) vet ikke hvordan mat jeg skal spise osv. Litt tips til trening og mat som gir forbedringer?

Besvart 09.11.2018 11:59
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så flink du er som har kommet i gang med trening på egen hånd! Det gjør underverker for helsa di. Du har helt rett i at krever mye av både trening og kosthold for å endre mye på kroppen sin. Det mange kan oppleve når man kommer i gang med trening, er at kroppen blir litt strammere fordi man får mer muskler og noe fett forsvinner, kroppsholdningen blir gjerne bedre og man føler seg generelt bedre da trening gir energi. Styrketrening er det som former kroppen, og det øker forbrenningen mest. Da må man gjerne trene ganske tung styrke etter hvert. Nå i starten så er det nok at du bruker egen kroppsvekt med øvelser hjemme, men etter noen måneder så trenger du vektbelastning (apparater, manualer o.l.) for å få fremgang.

Intervalltrening er kjempebra for å få opp kondisjonen! Det øker også forbrenningen en del.

Her kan du se tips til styrkeøvelser du kan gjøre hjemme.

Det er kostholdet som i størst grad avgjør vekten vår, altså om vi går opp eller ned i vekt. Du skriver at du ønsker å kvitte deg med sideflesk. Er du sikker på at det ikke er normal mengde fett som jenter får på hoftene når de kommer i puberteten? Det er i så fall helt normalt, og skal ikke fjernes. Det er vanskelig å trene det bort, da ingen spesifikke styrkeøvelser fjerner fett på bestemte plasser. Det gjelder å trene hele kroppen slik at forbrenningen øker, også er det kostholdet som bestemmer om man går ned i fett.

Det mest effektive man kan gjøre for å miste litt fett, er å kutte ut godteri/snacks/snop (maks én dag i uka med dette), spise mye mer grønnsaker og litt mindre porsjoner. Det er viktig at man ikke spise for lite mat heller, da får man bare lav forbrenning og oppnår ingen resultater. Man risikerer også å få for lite næringsstoffer.

Det er ikke noe i veien med å trene og spise sunnere, men man skal være forsiktig med å slanke seg som ungdom. Kanskje kan du ta en tur innom helsesøster og snakke om dette? Se om du virkelig har behov for å gå ned i vekt? Et overdrevent fokus på kosthold og trening er ikke bra, og kan gi problemer som man tar med seg inn i voksenlivet.

Ta godt vare på deg selv, og husk at du er bra nok som du er!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett