Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å gå ned i vekt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er en jente på 13 år, er 165 og veier 64 kg. Jeg ønsker og gå ned i vekt. Har mye fett på magen, store lår og legger. Har veldig dårlig selvtillit og ønsker og få flat mage og tynne ben til sommeren (4-5 mnd). Er det noe mat som øker forbrenningen, noe mat som går raskere ned i vekt med? Jeg går på svømming 4 dager i uken (7t i uken) og trener med jogging og styrke for jeg prøver og bli tynn ( litt intervaller ) for å bli tynnere (flat mage og tynn lår) håper dere kan hjelpe meg, med mat som er sunn, som har lite klaorier, hva som er bra og spise, mat som øker forbrenningen og bli tynnere! Er utrolig glad i mat. Liker ikk så godt lenger å gå i stramme bukser pga jeg syns jeg ser så tykk ut osv! Håper dere kna hjelpe! Ung har hjulpet meg mye!

Besvart 25.01.2019 14:35
 

Svar
Hei

Så flott at du tar kontakt fordi du ønsker å gjøre endringer på livsstilen din. Det høres ut som du er godt i gang, med jevnlig fyisisk aktivitet!

Du er 13 år, og når man er såpass ung bør man ikke ha ansvar for en vektnedgang på egen hånd. Det føsrste jeg vil råde deg til er å ta kontakt med noen som kan følge deg opp. 

Det er fint å ta dette opp med helsykepleier (tidilgere kalt helsesøster) eller fastlegen din. Helsesykepleier har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var født. Da kan du få trygge råd om hva du kan gjøre for å gå ned i vekt på en forsvarlig måte, uten at det går utover helsen din.

Det er foreldre som kjøper inn matvarene til hjemmet, og som styrer hvilken mat dere som familie spiser i hverdagen. Jeg anbefaler deg å snakke med dine foreldre som kan hjelpe og motivere deg til vektnedgang. Dette kan dere sammen snakke om med fastlegen eller helsesykepleier, som kan gi råd, veiledning samt følge deg opp når du skal gå ned i vekt. Dette er som sagt ikke noe du bør styre med alene.

Det er også lurt av deg å ikke tenke slanking, men forsøk heller å tenke livsstilsendring. De som går raskt ned i vekt av en slankekur går gjerne raskt opp i vekt igjen. Det er fordi en ikke har etablert gode vaner som varer over tid. 

Det er leit å lese at du har lav selvtillit.Vi har noen teknikker som kan hjelpe deg, de er beskrevet i artiklene under. Har du noen du kan snakke med om dette? Det kan være venner, familie eller helsesykepleier. Det er lurt å få snakket om det, ofte er det tyngre å gå med disse tankene alene. 

Husk at du er god nok!

Lykke til!

 

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett