Hopp til hovedinnholdet

Har alkohol negativ effekt på trening?

Jente 18 år
 

Spørsmål
Jeg lurte på om alkohol kan ha noen negativ effekt på trening (før/etter inntak av alkohol)?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Inntak av alkohol kan minke verdien av treningen. F.eks. har det å trene fyllesyk lite for seg. Det beste er å være i ro når kroppen allerede jobber og sliter med å komme på rett kjøl igjen etter det giftangrepet som alkoholen har påført.

Litt om alkoholens virkning på kroppen
Når man inntar alkohol, prøver kroppen å kvitte seg med denne giften så fort som mulig. Nyrene bruker derfor store mengder væske for å kvitte seg med alkoholen. Dette fører til dehydrering; altså væsketap. Vann spiller en kritisk rolle i muskeloppbyggingsprosessen og bare en liten dehydrasjon kan hemme denne mye.

Samtidig som kroppen prøver å kvitte seg med alkoholen, bruker den også store mengder vitaminer og mineraler for å utføre denne prosessen (blant annet vitamin b og c, kalsium og sink). Dette fører også til at kroppen ikke fungerer optimalt, derav vanskeligere muskelvekst og muskelvedlikehold.

Alkoholholdige varer innholder mye kalorier som ikke har noe godt for seg (veldig lave nivåer av protein, sunt fett, mineraler og vitaminer). Ren alkohol (sprit 96%) består av raske karbohydrater. 12 småflasker med vanlig pils innholder 1544 kalorier til sammen. Det tilsvarer kaloriene til en vanlig Grandiosa pizza, men i pizzaen får man litt protein, fett og mineraler på kjøpet. 1544 kalorier tilsvarer også tre normalt store måltider med tunfisk og ris. (Kilde: treningsforum.no)

Hvis du vil lese mer, finner du en artikkel på www.popit.no som er ganske OK.

Ut fra det du har lest her, er det liten tvil om at alkohol kan ha en negativ effekt på treningen, særlig utbyttet av den økta du har full eller bakfull. Det er imidlertid noen som hevder at alkohol ikke ødelegger. Se f.eks. denne artikkelen på tv2/nettavisen. Her er imidlertid spørsmålet hvorvidt den formen man allerede har opparbeidet vil ødelegges av alkohol. Og det er jo et annet spørsmål enn hvorvidt alkohol påvirker effekten av trening.

Håper du fikk noe ut av svaret. Lykke til, og god trening!

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om problemer hjemme?

Når er det krav om at foreldre må til mekling før skilsmissesaken kan leveres inn?