Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil gifte meg bort.

 

Spørsmål
jeg trenger hjelp.. foreldra minne vil at jeg skal giftew mg med en fra p... men jeg vil ikke. De blir veldig skuffet om ejg ikke gjør det men jeg vil ikke. vet ikke hva jeg kan gjøre? De vil at jeg skal slutte på skolen hilsen j 15
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Takk for at du skriver til ung.no
Det er bra at du oppsøker hjelp for det du nå kjenner på, for dette er noe du ikke trenger å stå alene i.
Det er ikke lett å tenke på at man skuffer foreldrene sine, og da kan det være godt å kunne snakke med noen man stoler på. Har du en lærer eller helsesøster eller noen andre voksne du stoler på, så vil jeg anbefale deg å snakke med dem. Dersom det er vanskelig for deg, kan du jo skrive ut dette svaret og ta det med deg når du skal snakke med dem. Det å skuffe foreldrene sine er jo ikke noe men vil gjøre som ung, men det at du tar kontakt med ung.no gjør at jeg tenker at dette med giftemålet er så feil for deg at du vil finne ut av de alternativene du har. Det finnes også et telefonnummer du kan ringe (du kan være anonym dersom du vil det). Telefonen heter Røde kors telefon mot tvangsekteskap. Telefonnr. er 815 55201 De som svarer den telefonen har som jobb å hjelpe mennesker som er redde for eller er blitt utsatt for ekteskap mot sin vilje. Der kan du får råd og tips om hva du bør gjøre i din spesielle situasjon. De er fine å snakke med, så jeg vil anbefale deg å ringe dem.

Du sier også at foreldrene dine vil du skal slutte skolen. I Norge har alle rett til videregående utdanning. Det vil si at du har en rett til å gå på skolen i tre år til.

Dersom det er sånn at foreldrene dine sier at de vil at du skal være med på ferie i sommer til det landet der han de vil gifte deg bort med bor, bør du være på vakt. En ting du kan gjøre er å fortelle dette til noen av de voksne du stoler på, ringe Røde kors eller snakke med noen andre du stoler på; f.eks en venninne. Dersom du MÅ være med på ferien: Legg igjen kopi av passet ditt hos noen du stoler på og gjør en avtale om at dersom du ikke er tilbake innen en bestemt dato, må de kontakte politiet eller Røde kors.

En ananen ting: Man må være atten år for å gifte seg. Det er ikke lov å gifte bort noen som ikke vil. dette er det klare regler for i Norge. Det å være gift betyr også for de fleste at man har sex. Det er heller ikke lov å ha sex med noen mot dens vilje. Jeg håper du nå ser at du ikke trenger å stå alene i det presset foreldrene dine legger på deg.

Lykke til. Det finnes mennesker som kan hjelpe deg med å gjøre de valgene som er mer riktige for deg.

Med vennilg hilsen
Psykolog ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap


Quiz: Hva vet du om sex og samlivsting?

Hva er den gjennomsnittlige debutalderen for jenter?