Hopp til hovedinnholdet

Min tante i Pakistan blir kontrollert av familien

Gutt 20 år
 

Spørsmål

(del2--) Hun er tydelig deprimert og har hverken matlyst eller livsgnist igjen. Aller mest ønsker hun å bare forsvinne eller dø. Hun har blitt min aller beste venn og vi snakker mye sammen. Vi har hatt noen av de samme opplevelse og kan hjelpe hverandre. Hver gang vi snakker sammen på telefon gråter hun og jeg skjønner ikke hvordan jeg kan hjelpe henne. For hun må få lov til å gifte seg med den hun vil. Det største problemet er morfar og familien. Morfar har et voldsomt temperement som er totalt irrasjonelt. Selv ikke min 35 år gamle onkel tør å si ham imot. Det han sier, det er loven. Jeg har ikke det samme forholdet til ham som resten av familien, og for denne saken har jeg ingen problemer med å få kjeft av ham eller resten av familien. Jeg føler at jeg må snakke ut og fortelle dem hva de driver. At de har tappet noen for livsgnisten og hindrer dem helt elementær frihet. Jeg er virkelig redd for at hun skal skade seg selv og den enorme psykiske belastningen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som om din tante er i en veldig vanskelig situasjon. Siden hun er i Pakistan regner jeg med at hun ikke har oppholdstillatelse i Norge, og hun vil dermed ikke kunne få bistand av det norske hjelpeapparatet. Derfor må vi se etter andre løsninger.

Du sier at hun sliter med den psykiske helsen, og at du er bekymret for at hun kan skade seg. Det er svært krenkende å ikke få ta viktige valg i egne liv, som valget om hvordan man ønsker å inngå ekteskap og med hvem. Slike krenkelser fører ofte til at man kan bli deprimert, miste matlysten, føle seg umyndiggjort, og av og til kan det også føre til fysiske plager som magevondt, hodepine, søvnløshet med mer. Jeg tror det viktigste du kan gjøre for din tante nå er å være der for henne, og lytte til henne, slik at hun får et utløp for følelsene sine hos deg. Noen opplever også at det kan hjelpe å skrive ned følelsene sine, men det vil jeg bare anbefale dersom hun tror hun vil få utbytte av det, og ikke minst bare dersom hun tror det er trygt. Ettersom hun bor hos kontrollerende foreldre kan situasjonen eskalere dersom de leser en dagbok eller tekst hvor hun uttrykker de faktiske følelsene sine. Det er veldig viktig å hele tiden tenke på sikkerhet i sånne situasjoner.

Når det gjelder din kontrollerende bestefar ville jeg vært forsiktig med å ta opp saken der, med mindre du føler deg trygg på at han ikke opplever det som et svik at hun «klager over sin skjebne» til deg. Dersom han ikke syns det er greit at du og din tante snakker om situasjonen kan det føre til at han legger ytterligere press på hennes foreldre for å få henne gift. Du sier selv at din tante er redd for at noen skal få vite det, og at kontakten dere i mellom skal gå tapt hvis noen finner ut av at hun snakker. Jeg ville tatt denne frykten veldig på alvor, og heller i første omgang fokusert på å være der for henne når hun er deprimert.

Det kan være lurt å undersøke om det finnes frivillige organisasjoner i Pakistan som arbeider med jenter som er utsatt for utilbørlig giftepress, eller står i fare for å bli tvangsgiftet. Ofte hjelper det å snakke med andre som har vært i samme situasjon når man har det vanskelig. Det høres ut som om din tante lever under ganske streng kontroll, og vil dermed ha vanskeligheter med å kontakte en organisasjon selv, men kanskje du kan finne ut om det er noen organisasjoner i området der hun er og videreformidle kontakt mellom de og din tante? Den norske ambassaden i Pakistan kan hjelpe deg med informasjon om organisasjoner i området tanten din er i. Du kan kontakte den konsulære seksjonen på mail eller telefon, hjemme siden til ambassaden er her: www.norway.org.pk/

Tenk også over om dere andre familiemedlemmer som har tatt valg som ikke har vært «godkjent» av resten av familien før? Hvordan gikk det i den situasjonen? Er det noen i familien som du føler deg trygg på at ville støtte din tante dersom du fortalte om situasjonen? Det kan være lurt å alliere seg med noen, men kun med noen man har full tillit til.

Parallelt med dette kan du forsøke å kartlegge hvilke hjelpeinstanser som det kan være aktuelt for din tante å komme i kontakt med i Pakistan. Kanskje ville det beste for henne være å bryte med familien en stund, for å komme seg ut av situasjonen. Men det er kun et alternativ dersom det finnes noen som kan hjelpe henne i en overgangsfase, og dersom det er mulig å gjøre det uten at hun setter helsen i ytterligere fare.

Jeg håper situasjonen for din tante bedrer seg, og at hun får velge det livet hun selv vil.

Jeg ønsker dere begge lykke til.

Vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, i samarbeid med Ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap