Hopp til hovedinnholdet

hva kan jeg gjøre hvis venninnen min skal tvangsgiftes?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er tvangsekteskap lovelig? Hva skjer hvis de to partnerne som skal gifte seg virkelig ikke vil det? Kan de stoppe det? Meg som venninne hva skal jeg gjøre, hvis venninna mi må tvangsgiftes? Trenger svar fort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt med oss på vegne av venninnen din!

Ingen har lov til å presse noen til å gifte seg mot deres vilje i Norge. Når noen tvinges til å gifte seg i for ung alder, eller voksne tvinges til å gifte seg mot sin vilje, kaller vi det tvangsekteskap. Du sier ikke noe om alderen på din venninne, men du er 14 år, så da antar jeg at hun også er et barn. Det er helt forbudt å bli gift når man er under 18 år i Norge.  

Når det gjelder tvangsekteskap ser vi ofte at det er den nærmeste familien til de utsatte som presser de til å gifte deg. Det er ikke alltid så lett å stå imot sin familie og deres bestemmelser, men dette kan man få hjelp til. Først og fremst er det viktig at venninnen din snakker med en voksen om dette. Kan hun eller dere sammen snakke med rådgiver/kontaktlærer på skolen? Kan hun snakke med en annen voksen, foreldrene til en venninne for eksempel? Det er viktig at dette er en voksen hun kan stole på. Det er også viktig at hun beskriver situasjonen godt, og forklarer hva hun forventer familien kommer til å gjøre dersom hun sier nei til ekteskapet. Vil familien bli sinte? Er det noen av de som vil sette henne i fare? Disse tingene er det viktig at den som hjelper dere får vite, slik at personen kan hjelpe uten at venninnen din eller andre blir satt i fare. Du sier at begge partene ikke vil gifte seg, så kanskje kan de be om hjelp sammen? Da er det viktig at den de snakker med får informasjon om begge familiene som er involvert i ekteskapsplanleggingen.

Hvis hun er under 18 år, som jeg tror, kan hun ringe barneverntjenesten, som vil hjelpe henne. En rådgiver på skolen eller en annen voksen kan hjelpe henne med å kontakte barnevernstjenesten. Barnevernets oppgave er å sørge for at barn har det godt i sitt hjem og med sin familie, samt at barn ikke utsettes for noe som ikke er lov. Når hun snakker med barnevernet er det viktig at hun forteller dem alt som er vanskelig, slik at de kan forstå situasjonen og gi henne den hjelpen hun trenger. Dersom hun er redd for at familien skal straffe henne, ta henne med til utlandet eller annet, så er det viktig at hun også forteller dette. Da kan barnevernet vurdere situasjonen og hjelpe henne utfra dette.

Siden det er ulovlig for barn å gifte seg i Norge, og venninnen din er så ung, kan det tenkes at familien planlegger en religiøs seremoni, eller et ekteskap inngått i utlandet. Dersom hun blir religiøst gift før hun er 18 år er dette ikke gyldig som et ekteskap i Norge. Det er fordi det ikke er lov for barn å gifte seg i Norge. Men selv om et slikt ekteskap vil være ugyldig etter norsk lov, vil det være en stor belastning for henne å være gift på den måten, og familien hennes vil kunne se på ekteskapet som et helt vanlig ekteskap selv om det ikke er lovlig i Norge. Derfor er det veldig viktig at hun gjør det du kan for å unngå å bli med på en slik seremoni, enten i Norge eller i utlandet. Hvis familien hennes begynner å snakke om at de skal reise til utlandet er det veldig viktig at hun tar kontakt med noen fort og ber om hjelp i god tid før reisen skal gjennomføres. Å reise til familien sitt hjemland, eller andre steder med familien, med den bekymringen hun har, vil være å ta en stor risiko. I utlandet kan være vanskeligere for henne å få kontakt med hjelpeapparatet i tide. Siden hun er under 18 år vil det være ekstra vanskelig for norske myndigheter å hjelpe det dersom hun er i utlandet. Det er viktig at hun tenker på all mulig risiko dersom det blir snakk om å reise til utlandet, og søker hjelp hos en voksen til å unnslippe reisen.

Et annet sted hun eller dere kan kontakte for å få hjelp er Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (telefon 815 55 201). Dit er det gratis å ringe, og venninnen din trenger ikke å si navnet sitt hvis hun ikke vil. Når hun ringer Røde Kors-telefonen vil hun få snakke med noen som har mye erfaring med å snakke med barn og unge i lignende situasjon som henne, og de vil kunne hjelpe henne. Dere kan også kontakte de på epost. Informasjon om Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse finner du her: www.rodekors.no/tvangsekteskap

Du er veldig snill som søker hjelp på vegne av venninnen din. Jeg håper du gir henne all informasjonen, og at hun tar motet til seg og snakker med noen om dette!

Jeg ønsker dere lykke til!
Vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap