Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det ingen i verden som er i mot tvangsekteskap?

Annet 18 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det ingen i verden som er i mot tvangsekteskap?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei og takk for at du skriver til ung.no.

 

Det er så bra at du tar opp dette temaet som jeg forstår er veldig viktig for deg! Det er veldig mange i verden som er i mot tvangsekteskap. Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg. 

 

I Norge er tvangsekteskap ulovlig. Norsk lov sier at arrangert ekteskap er lovlig, men at ingen har rett til å presse og tvinge noen til å gifte seg. Det er den som gifter seg som selv vet om de har blitt utsatt for tvang fra familie og nettverk, enten gjennom trusler eller annen type press. Du kan lese mer omtvangsekteskap her

 

Det er mange som jobber mot tvangsekteskap og som vil hjelpe unge som utsettes for dette. Unge kan få hjelp av barneverntjenesten, minoritetsrådgivere eller skolerådgivere, helsesøstre og helsestasjoner. Du kan lese om alle som kan hjelpe ungdom med tvangsekteskap her. Alle som har spørsmål knyttet til tvangsekteskap kan også ringe Røde Kors-telefonen​. Det betyr at du kan ringe dersom du er bekymret for din egen situasjon eller for noen du kjenner, men også dersom du bare lurer på noe eller trenger bakgrunnsmateriale til for eksempel en skoleoppgave. Røde Kors-telefonen har telefonnummer 815 55 201, og er bemannet hverdager mellom kl. 9 og 16. Røde Kors-telefonen har taushetsplikt, man kan henvende seg anonymt og uansett hvor i landet man bor.​

 

Jeg håper du nå ser at du ikke står alene mot tvangsekteskap. Hvis du har spørsmål, eller du eller noen du kjenner trenger hjelp i forhold til dette eller andre ting vil jeg oppfordre deg sterkt til å kontakte hjelperne jeg har beskrevet overfor.  All lykke til! 

 

Hilsen minoritetsrådgiveren

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Ikke reis, søk heller hjelp i Norge!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap