Hopp til hovedinnholdet

flere statsborgerskap -  iransk, norsk og amerikansk

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål vedr. oppholdstillatelse (trippel/dobbel). Jeg er født i Iran, men har ikke lenger iransk pass, da vi måtte forlate alt av våre eiendommer når vi flyktet fra landet den gang. Er jeg fremdeles borger av landet (Iran), til tross for å ha mistet pass/ og ikke ha besøkt landet på snart 13. år? Jeg fikk norsk statsborgerskap etter syv år i Norge, og har bodd her i omtrent 12 1/2 år. Jeg har planer om å studere i USA, (International business), og også muligens søke om citizenship etterhvert hvis jeg finner en jobb der borte. Men, jeg vil likevel vende tilbake til Norge igjen èn dag, jeg har derfor ikke ønsker om å gi fra meg statsborgerskapet i Norge. Kan jeg beholde det norske statsborgerskapet, og samtidig søke om amerikansk citizenship, og beholde begge to? Og hva med det iranske, hvis jeg forsatt er borger av landet til tross for å ha mistet passet osv., kan jeg da si opp borgerskapet hvis en trippel citizenship ikke er tillatt? Eller kan jeg beholde alle tre? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du kan lese om Iran og deres syn på å ha flere statsborgerskap på denne siden.

 

Det å få amerikansk statsborgerskap er vanskelig hvis du ikke har nær familie eller liknende som er fra USA. Ta imidlertid kontakt med Den amerkanske ambassaden i Oslo. Kanskje har de noen gode råd på veien til deg.

 

For å få arbeidstillatelse i USA, må du normalt få et jobbtilbud fra en arbeidsgiver der. Det kan altså være lurt å studere i USA først, slik at du opparbeider deg et kontaktnettverk. Kanskje kan dette nettverket resultere i at noen tilbyr deg jobb etter fullførte studier. Mange opplever nok uansett at dette er vanskelig, fordi amerikanske statsborgere blir prioritert ved ansettelser. Dette kan imidlertid variere litt ut i fra hva slags jobb det er snakk om.

 

Hvis du blir amerikansk statsborger, mister du som hovedregel ditt norske statsborgerskap, se informasjon fra UDI her.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar