Hopp til hovedinnholdet

Jente, 14, er sjenert, stille og ensom. Ønsker noe annet

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på sart 15 år (9.klasse). Altså problemet mitt er at jeg er VELDIG sjenert. Det begynner å ødelegge. Jeg kan se at mine ''bestevenner'' begynner å ''falle'' for andre. De er så morsomme og mer pratsomme. Det er ingen jeg kan si alt til. De (de er tvillinger) henger også med de for å være med ''kule'' og mer oppmerksomhet fra folk, gutter spessielt. De har veldig strenge foreldre, så det er ikke lett å få til en jentekveld eller noe sånt. Også trener de hver dag utenom helgene, og kamper på noen søndager. Jeg føler meg så ensom. Har deppresive tanker hver dag. Jeg føler en trang til å kutte. Veit ikke hvorfor. Men det er kontrollert. Og sjenertheten ødelegger muntlig karakteren min. Hater stemmen min, og jeg snakker lavt.. Får kommentarer på det og. Har blitt bedre fra barneskolen da jeg viska når jeg leste ''høyt'', men uansett. Klarer ikke å lese for klassen, selv om det ikke er noen spessielle jeg er ''redd'' for om du skjønner. Og de bestevennene mine åpner seg ikke særlig for meg heller, og jeg tør ikke snakke om det. Ho ene holder på mer hemmeligheter har jeg fått med meg. Og det er så vanskelig, for hele jentegjengen spiser sammen på skolen, og alle er skikkelig morsomme og pene og er bra. Så det hjelper ikke å bytte gjeng. Det er ikke noen annen gjeng heller. Jeg har jo flere venner, noen bedre enn andre. Men de har enda flere venner igjen, og har morsomme kvelder. Men jeg kunne aldri blitt med dit, for de er så forskjellige fra meg, og det veit jeg siden noen av de gikk jeg i klasse med på barneskolen. Og de har det såå bra sammen. Når jeg er med venner, alene, så blir det klein og pinlig stillhet. Vil gjerne ha noe å snakke om, men nei. Jeg har ikke det. Jeg blir så.... åå, jeg gråter så ofte :'( Jeg gleder meg til vidregående så jeg kan få nye, hvertfall flere venner. Og EN Close venn. Forresten, jeg vil på utveksling til usa, tror du jeg vil klare å få venner der? Jeg kan være den som ler høyt blant venner, og litt hyper. Men, jeg lurer på om du tror jeg vil klare utveksling? Men da er jeg redd at bestevennene mine ikke kommer til å være der når jeg kommer tilbake. Har flere det sann som meg? I just need to know.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til oss i ung.no! Det høres ut som det er ganske vanskelig å være deg i disse dager?!

Jeg kan godt forstå at du ønsker deg bort og vekk og en "ny start". Kan hende det er godt for deg, og at det fungerer godt. Men det kan jo også hende at det ikke fungerer noe særlig! Og det kan være at du kommer til å klare deg helt fint her hjemme også!? Men jeg synes det høres ut som at det kan være nyttig for deg å få litt hjelp til å takle ting og situasjoner bedre. Et sted å begynne kan være hos helsesøster. Hun har som regel god oversikt over hjelpetilbudet der du bor. Kan hende det holder for deg å snakke med henne, men det kan også hende at du kan ha nytte av å snakke med for eksempel en psykolog. Det er mange mønstre du beskriver her, som du er i ferd med å utvikle, som rett og slett kan være ganske skadelig om det får fortsette å prege hverdagen din. Jeg tenker da spesielt på kuttingen, selvhatet, at du trekker deg unna vennene dine og at du ikke trives noe videre på skolen. Dette er en start på noe som du ikke burde ønske å utvikle noe videre!

Jeg har lagt ved noen artikler nedenfor og synes du skal ta en titt på de. I tillegg håper jeg du tar deg en tur til helsesøster på skolen din, starter der, og forteller henne det du legger fram her. Sammen kan dere finne veien videre. Om du synes det er vanskelig å starte opp den samtalen kan du forsøke å skrive ned hvordan du har det. Du kan jo for eksempel vise henne det du har skrevet her!

En ting du ikke skal lure på er om du er den eneste som har det sånn. Det kan jeg love deg at det er du ikke! Og de fleste får det lettere med litt hjelp! Jeg ønsker deg lykke til, send oss gjerne en oppdatering!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utenlandsopphold
Tilbake til spørsmål og svar